LIGA: a kormány nem akar tárgyalni a sztrájkról

A LIGA Szakszervezetek állítása szerint bár többször kérte a kormányt, hogy egyeztessenek a május 8-ára meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban, a kabinet azóta sem hajlandó tárgyalni.

Az érdekvédelmi szervezet kedden az MTI-hez is eljuttatta a miniszterelnöknek címzett levelét, amelyben arra szólítja fel Bajnai  Gordont, jelölje ki a kormány sztrájk előtti egyeztető tárgyalásban résztvevő képviselőjét a törvényi előírásokat betartva.

A levél jelzi, hogy a LIGA azt a tájékoztatást kapta, miszerint követeléseikről még a tervezett sztrájk bejelentésének napján,  április 24-én a kormány megkezdte a tárgyalást az Országos Érdekegyeztető Tanács keretében. A levélben rámutatnak, hogy a  sztrájktörvény értelmében a sztrájkot hirdető szervezettel, így a LIGA Szakszervezetekkel kell az egyeztetést lefolytatni. Ezért  felhívják a figyelmet arra, hogy amennyiben a sztrájkot megelőző egyeztető tárgyalásokat a kormány az OÉT keretében kívánja  lefolytatni, jogszabálysértést követ el.

Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint "a kormány ezzel  nemcsak szimbolikusan üzen a szakszervezeteknek és a  munkavállalóknak, hogy mi várható társadalmi egyeztetés címén tőle, hanem súlyosan megsérti a sztrájktörvényt is".

A LIGA Szakszervezetek ezért kéri a miniszterelnököt, hogy  haladéktalanul jelölje ki a kormány részéről a tárgyalófelet, hogy  az ország nyugalma érdekében esélyt adjon a sztrájkok elkerülésére. A LIGA Szakszervezetek egyúttal felhívja a miniszterelnök figyelmét,  hogy passzivitásával nem teszi lehetetlenné a sztrájk megkezdését, pusztán ront a társadalmi helyzeten, ami bizalomépítő kormányként nem elfogadható magatartás - áll az érdekvédelmi szervezet  közleményében.

A LIGA május 8-ára általános, országos, ágazatokra kiterjedő sztrájkot hirdetett a múlt héten pénteken. Döntését a szövetség  azzal indokolta, hogy a pénteki Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésen a miniszterelnök által ismertetett program a  legutóbbi szakszervezeti demonstráció ellenére semmit sem változott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.