Liberálisok: 'Kocsis Máté mennyire ismeri Simicskát?'

"A független médiumok elleni újabb támadás szemtanúi lehetünk. Elmondhatjuk, hogy Orbán Viktor a kommunisták legjobb magyar tanítványa, hiszen azzal vádolja ellenfeleit, amiket ő maga követ el" - írják a Liberálisok.

Zajlik a független média felszámolása Magyarországon - ezt állítják a Liberálisok. A Fodor Gábor nevével jegyzett új párt közleménye emlékeztett, hogy Kocsis Máté fideszes kommunikációs igazgató nemrég sajtótájékoztatón támadta meg Szabó Györgyöt, a Sanoma Media Budapest Zrt. vezérigazgatóját, azzal vádolva meg, hogy összefogást próbált szervezni a kereskedelmi médiumok vezetői között a kormánykritikus hírszerkesztés érdekében.

Kocsis Máté szerint Szabó György „nem pusztán pénzügyileg szándékozná átrendezni a hazai médiapiacot, hanem a választások nyílt befolyásolására is kísérletet tenne az olvasók és a nézők megtévesztésével”. Ezzel az offenzívával a kormánypárt és gazdasági holdudvara újabb médiumokra akarja rátenni a kezét, hogy mindenhonnan csak a saját propaganda szövegük szólhasson - vélik a Liberálisok.

"Az egyébként is a jobboldal által tulajdonolt és befolyásolt magyar médiapiacon a Fidesz a Sanoma vállalatot akarja bezsebelni. Fodor Gábor szerint teljesen egyértelmű, hogy a Fidesz azért vagdalkozik, mert félnek, hogy a még független, párt befolyástól mentes médiumokból az emberek megtudják az igazságot. Egy demokráciában a független média akkor hiteles, ha kritikus a kormánnyal, és minden politikai erővel szemben, a Fidesz és Orbán Viktor azonban nem tűri a kritikát. A tervek szerint Bárdos Andrással és Baló Györggyel induló híradó láthatóan aggodalmat okoz a Fidesz közeli vállalkozókban. A miniszterelnök, mint ahogy az államfelfogásban, úgy a média piac terén is az európai típusú, plurális megközelítés helyett ázsiai típusú, kézi vezérelt médiapiacot kíván létre hozni" - olvasható a közleményükben. 

A Liberálisok – Magyar Liberális Párt ezért kérdéseket intézett Kocsis Mátéhoz a Fidesz kommunikációs igazgatójához, amelyre várják a kormánypárt válaszát. A közleményben az alábbi kérdések szerepeltek: 

1. Igaz-e, hogy a Fidesz pénzügyileg és politikailag is erőszakosan torzítani akarja a hazai médiapiacot, ezért akar totális kontrollt minden elektronikus médium fölött, amit pedig nem tud megszerezni, azt kommunista módszerekkel kivéreztetné?

2. Igaz-e, hogy pontos akciótervet készített minderre, és ezt az akciótervet rá is kényszeríti a hazai médiapiac minden szereplőjére is annak ellenére, hogy azok ezzel a módszerrel, a hírhamisítással, a nyílt, elfogult állásfoglalással nem értenek egyet, mert féltik felületeik hitelességét?

3. Ha igaz, mit tartalmaz ez az akcióterv, és hogyan kapcsolódik a FIDESZ közeli üzleti érdekekhez, cégekhez?

4. Igaz-e, hogy a Fidesz vállaltan, a nézők és az olvasók megtévesztésével, befolyásolni akarja politikai értelemben is a választásokat?

5. Igaz-e, hogy a kormány Simicska Lajos üzleti érdekeit képviseli?

6. Kocsis Máté mennyire ismeri Simicska Lajost? Tőle kapott megbízást a sajtótájékoztató megtartására?

7. A Fidesz mennyire tartja hitelesnek az egyoldalú tájékoztatást nyújtó MTI-t és a közszolgálati médiumokat?

Arról, hogy Kocsis Máté kíván-e reagálni, egyelőre nem tudni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.