Lezsákék kitartanak a „nyerő ász” mellett

Lezsák Sándor – akit 2004 novemberében zártak ki a Magyar Demokrata Fórumból, és 2006-tól a Nemzeti Fórum Egyesület elnöke lett – nem tagja a Fidesznek, így a kiskunfélegyházi szövetségesi konfliktus miatt kizárni sem lehet a nagyobbik kormánypártból.
Orbán és Lezsák: úgy tűnik, nincs harag. Legalábbis a szankció elmaradt
Orbán és Lezsák: úgy tűnik, nincs harag. Legalábbis a szankció elmaradt
Reviczky Zsolt

A feszültséget az okozta, hogy szerdán kiderült: a Lezsák Sándor nevével fémjelzett társaság Kiskunfélegyházán szembemenetel a Fidesszel: Csányi József személyében külön polgármesterjelöltet állítanak a Fidesz–KDNP-jelölt Kapus Krisztiánnal szemben, akinek a napokban egy hangfelvétel miatt kellett magyarázkodnia. Emellett a nemzeti fórumosok saját képviselőjelölteket is indítanak az önkormányzati választáson Kiskunfélegyházán. Szerdán a sajtótájékoztató még be sem fejeződött, a fórumos polgármesterjelöltet és a képviselőjelölteket már ki is zárták a Fideszből. A párt alapszabálya szerint ugyanis automatikusan kizárja magát a Fideszből, aki fideszes jelölt ellen indul a parlamenti vagy az önkormányzati választásokon.

Tegnap Kerényi János regionális pártigazgató a Népszabadságnak azt mondta, Lezsák Sándort – aki Rosta Ferenc kiskunfélegyházi nemzeti fórumos elnök mellett aláírta a Csányi József jelöléséről szóló deklarációt – bizonyosan nem fogják szankcionálni. A lakiteleki MDF-alapítót sem a választókerületi elnöki posztjáról, sem a parlamenti alelnökségből nem hívják vissza – mondta Kerényi. Rosta Ferenc szintén nem tagja a Fidesznek, így őt sem lehet kizárni a pártból. A Nemzeti Fórum kiskunfélegyházi elnöke munkatársunk kérdésére, miszerint elképzelhető-e olyan szituáció, hogy Csányi Józsefet visszaléptetik, hogy a Fidesz–KDNP-jelölt Kapus Krisztián esélyeit fokozzák, határozott nemmel válaszolt, mint mondta, jelöltjüket a „nyerő ásznak” tartják.

Persze nem lehet tudni, milyen kényszerítő hatások érhetik a nemzeti fórumosokat. A Népszabadság számolt be róla 2009-ben, hogy Kövér László Lakiteleken a Nemzeti Fórum egyik munkaértekezletén politikai ellenfeleknek minősítést előlegzett meg a Fidesz szövetségi rendszeréhez tartozó nemzeti fórumosokra is, ha a 2010-es parlamenti, illetve önkormányzati választásokon a Lezsák Sándor nevével fémjelzett Nemzeti Fórum a fideszesekkel szemben képviselőjelöltet vagy polgármesterjelöltet indítana. Kövér László, a Fidesz választmányának az elnöke már akkor, a Fidesz alapszabályára hivatkozva érzékeltette: azt, aki nem a Fidesz kampányát támogatja, politikai ellenfélnek tekintik. Akkor hangot adott azon véleményének is: nem is érti, hogy aki egyébként együtt akar működni a Fidesszel, miért is nem lép be a pártba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.