Lézerszínház: kívül tágasabb

Közel száz néző ácsorgott szombat este a TIT Budapesti Planetárium kupolája előtt. A külföldi és magyar érdeklődők a LézerSzínház előadására vártak a Népligetben. Amiből aztán nem lett semmi. A biztonsági őrök nem engedték be a nézőket. A jegyeket a szervezők visszaváltották.

Nem először történt ilyen. A planetárium fenntartója, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat és a LézerSzínház évek óta pereskedik (a TIT Szövetségi Irodája és a színház közötti konfliktusról A szúrt fények társasága című cikkünkben számoltunk be 2005 augusztusában). Ennek az volt a fő oka, hogy a TIT felmondta a színházzal kötött szerződéseket. A LézerSzínház pert kezdeményezett azért, hogy a TIT felmondása ne válhasson érvényessé, és tisztázódjon, ki és milyen alapon formálhat igényt az állami tulajdonban lévő Planetárium tulajdonjogára.

Az elsőfokú ítélet június 6án született meg, ebben az áll, hogy a TIT felmondása és tulajdoni igénye nem megalapozott. Ha ez jogerőssé válik, nem lehet az ellenlábast eltávolítani az épületből.

Az ítélet érdekes fordulatot hozott a Planetárium és a színház kapcsolatában. Szeptember 9én volt az utolsó bemutató. Hegedűs György, a LézerSzínház művészeti igazgatója elmondta, ezután is voltak meghirdetett előadásaik, de a nézőket már nem tudták fogadni, és visszaváltották a jegyeket. A színház a jogerős verdiktre várva birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a kőbányai önkormányzat jegyzőjénél, mondván, hogy a TIT akadályozza az előadások megtartását.

A jegyző nemrég határozott: kötelezte a TITet arra, hogy három napon belül állítsa vissza a Planetáriumban a szeptember 10e előtti rendet. Amit a TIT eddig a jelek szerint mégsem teljesített. Ezért a Lézerszínház most újra a jegyzőhöz fordul, szerezzen érvényt határozata végrehajtásának.
Lorencz Kinga, a Budapesti Planetárium igazgatója azt felelte kérdésünkre: a jegyző határozatát még nem kapta meg. Ha az áll benne, amelyet Hegedűsék már megismerhettek, akkor eleget tesz az abban írottaknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.