Lézerbombák a Gripenekre

Elvégezte a feladatait a Honvédelmi Minisztérium, és Hende Csaba miniszteri kinevezése után folytatni kívánja az elmúlt négy évben megkezdett munkát – erről beszélt a tárca jelenlegi-leendő vezetője szerdán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Az előző ciklusban felszámolták a korrupciót, a kiszervezéseket, az így keletkezett megtakarításoknak köszönhetően lényegesen több projektet tudtak finanszírozni a szerény költségvetésük ellenére is, mint korábban. Nulláról 5200-ra növelték az önkéntesek számát, akik közül a 2013-as árvíz idején 1400-an bizonyították is hadrafoghatóságukat.

Hende azt mondta, a kormány által kidolgozott költségvetési prognózis mentén tervezi a jövőt. E szerint 2016-ig nem nő a tárca költségvetése, utána azonban évente a GDP egytized százalékával emelkedik majd minden évben. Hozzátette: a kormány azonban már eddig is bizonyított, ha lehetőség van plusztámogatásra, megadja. Nemrég döntöttek egy hárommilliárdos keretről, amelyekből a magyar légierő levegő-föld csapásmérő képességét teremtik meg. Mint később kiderült lézerirányítású bombákat vásárolunk a Gripenekhez.

Az ellenzék, legfőképpen a DK-s Vadai Ágnes azonban élesen támadta Hendét, mivel szerinte a honvédség minden más képessége már szinte teljesen amortizálódott. „Önöknél nagyobb csapást még senki nem mért a Magyar Honvédségre” – mondta Vadai. Hende azzal vágott vissza, hogy a szocialisták nyolcéves, korrupcióval terhelt kormányzása idején gyorsult fel a honvédség rendszereinek leromlása. A kormány az ő hibáik és mulasztásaik okozta károk elhárításán dolgozik.

Hendét mindkét bizottság kormánypárti szavazatokkal alkalmasnak ítélte a honvédelmi miniszteri poszt betöltésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.