Átmenetileg lezárták a Hunyadi teret

A Terézvárosi önkormányzat két korábbi fa-kivágási szakvéleményre hivatkozva, december 12-én reggel balesetveszélyessé nyilvánította, és lezárta a Hunyadi teret. A 2009 tavaszáig tartó lezárás a parkot érinti, az utcák tér felőli oldalán tilos a parkolás, a gyalogosok csak saját felelősségre mehetnek be, a szabadtéri piac viszont zavartalanul üzemel. A lezárás oka az önkormányzat szerint a parkban található tizennégy elöregedett fa, amelyek veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra. A közeljövőben az MTA szakértőjét kérik fel egy újabb, immár negyedik szakvélemény elkészítésére. Pénteken megkezdték a tér fáin lévő elszáradt ágak levágását.

Az első két szakvéleményt, amelyek már több mint fél éve az önkormányzat birtokában vannak, a kerület lakosaiból és a Hunyadi téri piacon rendszeresen vásárlókból álló lakossági csoport, a "Kincsünk a piac - Hunyadi tér" tagjai nem fogadták el. Álláspontjuk szerint a szakvélemények megalapozatlanok, részint azért, mert nem műszeres vizsgálattal készültek, másrészt pedig annak egyik készítője ugyanaz a mérnök, aki a Jókai téri és a Nagymező utcai mélygarázsépítés előtt adott fakivágás-párti szakvéleményt, és amelyről utóbb bebizonyosodott: megalapozatlan.

A lakossági csoport tagjai a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karának két szakértőjét kérték fel egy független vizsgálatra. A november közepén műszeres, úgynevezett "fakopp" módszerrel készített szakvélemény szerint a téren egyetlen fát kell kivágni, a többi állapota kielégítő, több közülük gondozásra szorul, az elszáradt ágakat le kell vágni és a sebeket be kell gyógyítani.

A "Kincsünk a piac - Hunyadi tér" csoport tagjai nem értik, hogy Terézváros vezetése miért nem fogadja el a soproni egyetem független fa-szakértőinek szakvéleményét? Hiányolják a lakosság előzetes tájékoztatását és nem értik, miért van szükség egy újabb anyag beszerzésére. Amennyiben a fák kivágásának szükségességét bizonyító okirat és az Erzsébetváros jegyzője által kiadott, fakivágási engedély már több mint fél éve beérkezett Terézváros önkormányzatához, miért most vált szükségessé a balesetveszély elhárítása, miért hagyta az önkormányzat, hogy az általa üzemeltetett piac a balesetveszélyes állapotú parkban üzemeljen? Nem tartják megalapozottnak azt, hogy a fák gallyazása és az egyetlen kivágásra ítélt fa miatt 2009 tavaszáig lezárva kell tartani a teret. Szerintük a jövő év során a tér alá építendő mélygarázs építéséhez szükséges "tereprendezés" teszi szükségessé a 14 fa kivágását - mondta el a NOL kérdésére a szervezet egyik aktivistája.

Hasonló véleményen van a kerületi Fidesz-MKDSZ képviselője, Wertán Zsolt Zoltán, aki pénteken délelőtt sajtótájékoztatót tartott a téren. A képviselő szerint a tereprendezés oka a Hunyadi térre tervezett hétmilliárd forintos mélygarázs építésének előkészítése, a projekt útjában lévő fák kivágása a cél, s nem azok megóvása. Wertán szerint a Hunyadi téri piac felújítására és a mélygarázs építésére kiírt közbeszerzési eljárás többszörösen is törvénysértő, a kivitelező kiválasztása jelenleg is tart, de csak egy jelentkező van, egy német cég, magyar vállalkozásokat ugyanis nem is engedtek a projektbe.

Péntek délutánra a környék lakói és a piac vásárlói újra birtokukba vették a teret, "saját felelősségükre" továbbra is használják a sétányokat és leparkolják az autóikat.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.