Lex Mohamedre készül a kormányoldal?

Ötpárti egyeztetést hívtak össze szerdára a parlamentbe a múlt heti franciaországi terrortámadások miatt. A kormány nem képviseltette magát, így a Rogán-Harrachra hárult a hálátlan feladat: elhinteni, hogy a vallási szimbólumok kiemelt védelmében látják a "megoldást".

Össznemzeti ügynek nevezte a terrorizmus elleni fellépést a Fidesz frakcióvezetője szerdán, az erről tartott ötpárti egyeztetés után. Rogán Antal sajtótájékoztatóján egyúttal jelezte, pártja javaslatot készít annak érdekében, hogy bizonyos közösségi szimbólumok és értékek kiemelt védelemben részesüljenek.

A múlt heti párizsi terrorakció után összehívott frakcióvezetői egyeztetést követően Rogán Antal kijelentette: Magyarországnak is ki kell alakítania egy közös, preventív stratégiát. Tisztázni kell a Magyarországot is fenyegető kockázatokat - mondta -, ezek áttekintésére a jövő héten összeül a nemzetbiztonsági és a honvédelmi bizottság. Emellett létrehoznak egy frakcióközi egyeztető fórumot - a kormány részvételével -, amelyen minden képviselőcsoport megfogalmazhatja javaslatait - tájékoztatott.

MSZP: Megkaptuk, amiért jöttünk

Az MSZP megkapta azt, amiért jött - mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József a frakcióvezetők terrorellenes fellépésről tartott szerdai budapesti egyeztetése után. A szocialisták elnök-frakcióvezetője újságíróknak elmondta, azt kezdeményezték, hogy az Országgyűlés rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága kapjon tájékoztatást a titkosszolgálatok vezetőitől a terrorellenes küzdelemről, illetve arról, hogy ehhez a szolgálatoknak milyen további parlamenti segítségre van szüksége. Azt is javasolták - ismertette -, hogy jöjjön létre bizottság, amely kidolgozza egy hosszú távú, preventív terrorizmus elleni fellépés forgatókönyvét.

Úgy értékelt: stratégai egyeztetésre készültek, ehelyett technikai jellegű megbeszélést tartottak, mert a miniszterelnök és a kormány nem képviseltette magát. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke bejelentette: várhatóan kedden ül össze a testület.

Harrach megérti

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az ötpárti egyeztetés után még Orbán Viktor idegenellenes kijelentésén is túltett, kijelentve, hogy aem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra. Részletek itt.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.