Levélben szavaztatná a külföldön dolgozó magyarokat az Együtt-PM

Törvénymódosítással biztosítaná a külföldön dolgozó magyar állampolgárok levélben történő szavazásának lehetőségét az Együtt-PM.

Karácsony Gergely, a tömörüléshez tartozó független országgyűlési képviselő - aki előterjesztéssel él az ügyben - pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a levélben történő szavazásról azt gondolják, járható út a választójog érvényesítésére, akkor ennek megfelelőnek kell lennie azoknál is, akik tartósan külföldön munkát vállalnak. Ez azért is fontos, mert bizonyos becslések szerint 3-400 ezren is lehetnek, akik tartósan külföldön dolgoznak, és az állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok a listák mellett az egyéni jelöltekre is voksolhatnak - jegyezte meg.

Kiemelte: elkötelezettek abban, hogy a határon túli magyarok gyakorolhassák választási jogukat. Ugyanakkor szerintük semmilyen alkotmányos alapja nincs annak a megkülönböztetésnek, hogy azoknak az állampolgároknak nem adott a levélben szavazás lehetősége, akik idejében jelzik a választási szervek számára, hogy tartósan külföldön élnek, dolgoznak, és ezért külön névjegyzéken is szerepelnek. Jelezte, ők a jelenlegi szabályok szerint kizárólag személyesen szavazhatnak, ugyanakkor nagy többségük olyan településen él, ahol nincs konzulátus.

Karácsony Gergely - kérdésre válaszolva - hosszabb távon megfontolandónak nevezte az internet alapú szavazás lehetőségének megteremtését.

Az MSZP-vel való egyeztetésre vonatkozó felvetésre közölte: az Együtt-PM Budapesten és vidéken is szeretne jelölteket állítani, a szocialistákkal tárgyalásban vannak, de azt gondolja, hogy meg fognak tudni állapodni. Arról, hogy a jelöltállítási szabályzatukban szerepel, hogy elsősorban felsőfokú végzettségűeket indítsanak, azt mondta: a felvetődő kritikákat meg kell fontolni, és a tárgyalóasztal mellett meg kell beszélni, de semmiképpen nem a nyilvánosság előtt kell ezt a vitát lefolytatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.