Levélben nyal Orbánnak a CÖF

Most kellett megtudnunk, hogy a Békemenet mentette meg Orbánt 2012-ben, aki ezek alapján már nagyon várhatja a következő, véletlenül éppen a Fidesz kampányzáró nagygyűlésére időzített "zarándokútjukat".

A Békemenet keretében nemzeti, társadalmi szerződést kíván átnyújtani Orbán Viktornak a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - közölte Csizmadia László a CÖF keddi, Budapesten megtartott sajtótájékoztatóján. A dokumentum szerint az emberek nagy többsége kéri a Fidesz-KDNP 2010-ben megfogalmazott programjának folytatását – tette hozzá a CÖF alapítója.

A március 29-ére meghirdetett Békemenet a budapesti Kossuth Lajos térről indul, majd a menetelők csatlakoznak a Fidesz-KDNP kampányzáró nagygyűléséhez a Hősök terén – tette hozzá. Úgy fogalmazott: minden hazafit várnak a rendezvényre, annak érdekében, hogy közel egymillióan támasszák alá azt a jelképes hidat, amely az embereket elválasztó árkon átvezet.

Csizmadia László emlékeztetett: a CÖF 2010-ben is átadta Orbán Viktornak az általuk megfogalmazott társadalmi szerződést, amit szinte teljes mértékben teljesített a kormány. Ezért az idén is átadnak egy hasonló dokumentumot, amelynek összeállítása érdekében határon innen és túl "120 helyről" gyűjtötték össze a polgárok ajánlásait és elvárásait. Közölte: a dokumentumban az anyaországi civilek felszólítják a kormányt, hogy támogasson minden, a határon túli magyarság autonómiájának irányába ható békés törekvést. "Polgáraink üzenik a világnak, hogy a magyarság, történelmi hagyományaihoz hűen továbbra is befogadó nemzet, és hazánkban nincs helye az idegengyűlöletnek, az antiszemitizmusnak, a rasszizmusnak és a keresztényellenességnek sem." Fontosnak tartják, hogy a kormány továbbra is támogassa a családokat, hogy minél több gyermek szülessen.

Hangsúlyozta, hogy a Békemenet szervezői soraikba várnak "minden magyar hazafit", függetlenül etnikai, vallási, felekezeti hovatartozásától.

Arról is szólt: információik szerint szélsőségesek meg akarják zavarni a menetet. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy tartózkodjon a rosszindulatú molinóktól, feliratoktól. A baloldali pártok tervezett nagygyűlésére utalva azt mondta: március 30-án "viszonozzák a gesztust". Fricz Tamás szóvivő elmondta: azért tartanak Békemenetet március 29-én, hogy lezárják a posztkommunizmus korszakát, és ezzel befejezzék a rendszerváltást, illetve megkezdjék a nemzeti szuverenitásra épülő demokrácia korszakát. Ennek pedig erős civil társadalomra ás állampolgári öntudatra kell épülnie, amelynek el kell hoznia a magyar-magyar megbékélést – fűzte hozzá.

Az MSZP az SZDSZ-szel karöltve a többi között ránk hagyta az ájult nyugatimádatot, az internacionalizmust, a kozmopolitizmust, a szolgalelkűséget és "a seggnyalás művészetét". "Ez az, amitől meg kell szabadulnunk" – mondta Fricz Tamás. "Mostantól a mindenkori politikai elit semmit nem tehet meg nélkülünk" – foglalta össze hitvallásuk lényegét a szóvivő.

Széles Gábor nagyvállalkozó arról beszélt, hogy a 2012. januári első Békemenet óta egyre nő a résztvevők száma, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy ezúttal több mint egymillióan vesznek részt a rendezvényen. A továbbiakban úgy vélekedett, hogy az ellenzék március 15-i nagygyűlése nem a nagy szélre figyelmeztető riasztás miatt maradt el, hanem egyszerűen azért, mert "nem szálltak fel annyian a buszokra", mint amennyi résztvevőre a szervezők számítottak. Olyan vezetőkre nem lehet bízni az ország irányítását, akik még egy nagygyűlést sem tudnak megfelelően megszervezni – tette hozzá.

Bayer Zsolt publicista azt mondta: 2012-ben "a Békemenet mentette meg a magyar kormányt", ugyanis nyugaton már eldöntött tény volt, hogy Orbán Viktort "bármi áron meg kell buktatni".

Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a korábbi Békemenetek alkalmával a demokráciát akarták megvédeni, a cikluszáró Békemenet zarándokút lesz: azért mennek ki az utcára, hogy békés maradjon Magyarország.

A Fidesz és a CÖF kapcsolatát firtató újságírói kérdésre válaszolva Csizmadia László azt válaszolta, hogy direkt nem koordinálnak a Fidesszel, ám "értelmes találkozások vannak", hiszen egyértelmű, hogy nagyrészt ugyanazok a CÖF, illetve a Fidesz és Orbán Viktor támogatói.

Egy, a CÖF reklámkiadásaira vonatkozó kérdésre, az MSZP volt elnökhelyettesére célozva a CÖF alapítója azt válaszolta, hogy azok a közelében sincsenek Simon Gábor 240 milliójának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.