Letöltendő büntetést kértek a Sukoró-ügy vádlottjaira

Az ügyész perbeszédében az első-, a másod-, a harmad - és a negyedrendű vádlottra letöltendő börtönbüntetést kért, az ötödrendű vádlottra pedig pénzbüntetés kiszabását a hétfői tárgyaláson a Szolnoki Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádolja Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját, Császy Zsoltot, az MNV volt értékesítési igazgatóját, Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt.

Császy Zsoltot és F. Zsoltot bűnsegédként áll a bíróság elé, V. Bálint ügyvéd, ötödrendű vádlott pedig kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt. A másodrendű és a negyedrendű vádlottat magánokirat-hamisítással is vádolják.

Az ügyész háromórás vádbeszédet tartott, amiben a bírósági eljárás valamennyi lényegi kérdést érintette. Az ügyészség súlyosbító körülményként értékelte valamennyi vádlott esetében, hogy cselekményük jelentős vagyoni hátrány okozására volt alkalmas, Markó Andrea  és V. Bálint esetében pedig azt is, hogy képzettségüket, szakmai felkészültségüket bűncselekmény elkövetésére használták fel.

Az elkövetés óta eltelt hosszabb idő, továbbá azt, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, a másod-és negyedrendű vádlott esetében pedig azt, hogy bűnsegédként követte el a cselekményt, továbbá hogy kiskorú gyermekről gondoskodik enyhítő körülményként kérült mérlegelésre.

Az ügyész a börtönbüntetés mellett indokoltnak tartotta a közügyektől eltiltást is, továbbá kérte a bíróságot, hogy Tátrai Miklóst a cégvezetői tevékenység gyakorlásától, F. Zsoltot pedig az értékbecslői tevékenység gyakorlásától is tiltsa el.

Az ügyész vádbeszédében elmondta: az első és harmadrendű vádlott 2008. május végétől mindent megtett annak érdekében, hogy a jogszabályi és egyéb rendelkezések ellenére - a befektetői igényeknek történő megfelelési vágytól hajtva - kimutassa, hogy a csereszerződés megkötése jogszerű és gazdaságos. A vádlottak mindezt annak ellenére tették, hogy tudták, törekvésük jogellenes, ennek érdekében az alkalmazandó jogszabályokat "kreatív módon értelmezték".

Az állam képviseletében eljáró MNV 2008. július 30-án kötött - egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.