Letiltották a rendőröket a Providentről

Már nem vállalhatnak pénzbehajtói másodállást rendőrök a Provident Zrt.-nél, az erre kiadott engedélyeket tavaly év végén visszavonták - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivői irodája.

A tájékoztatás szerint Bencze József országos rendőrfőkapitány 2008 második félévében rendelte el annak a vizsgálatát, hogy a rendőri hivatással összeegyeztethető-e az, ha a hivatásos állományú rendőr a Provident Zrt.-nél másodállást vállal.

A vizsgálat megállapította, hogy a több rendőri szerv - illetve az integráció előtt több határőr szerv - vezetője engedélyezte beosztottainak, hogy másodállást vállalhassanak a Provident Zrt-nél.  A vizsgálat azt is megállapította, hogy a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény és a vonatkozó IRM-rendelet szerint egyértelműen összeférhetetlen a rendőri hivatással az az ügynöki  tevékenység, "amely pénzügyi követelés behajtására irányul".

Erre tekintettel rendelte el az ORFK vezetője a másodállásról szóló engedélyek soron kívüli felülvizsgálatát, amelynek eredményeként 2008. december 31-ig visszavonták a Provident Zrt.-re vonatkozó engedélyeket.

"Jelenlegi adataink szerint jelenleg egyetlen rendőr sem rendelkezik olyan engedéllyel, amely a Provident Zrt.-nél végzendő bármilyen tevékenységre szól" - közölte az ORFK.

Az Új Dunántúli Napló pénteken azt írta: rendőrök is dolgoztak, dolgoznak Baranyában a gyorskölcsöneiről ismert Provident Zrt.-nek Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere szerint. A lap akkor azt írta:  az uzsora ellen harcot hirdető községvezető négy ilyen, ugyanazon  kapitányság állományába tartozó rendőrt is megnevezett, és a témában  levelet írt a megyei és az országos rendőrfőkapitánynak, a  rendészeti miniszternek, valamint a kormányfőnek.

Mali Zoltán úgy vélte, mindez etikai problémákat vet fel, mert  hogyan intézkedhet egy faluban az a rendőr, aki néhány nappal azelőtt még pénzbeszedőként járt ugyanott.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a  lapnak elmondta: rendőrök korábban valóban folytathattak  másodállásban pénzügyi szolgáltatási tevékenységet parancsnokuk engedélyével, de idén január elseje óta baranyai rendőr nem kapott  ilyen engedélyt. Pénzbehajtást pedig egyetlen, a megyei rendőrség állományába tartozó rendőr sem végzett és nem is végez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.