Letartóztatták a West Balkán tragédia gyanúsítottjait

Az ügyészség kezdeményezte a szombat éjszakai budapesti diszkótragédia gyanúsítottjainak előzetes letartóztatását; az indoklás szerint szabadlábon hagyásuk esetén feltételezhető, hogy a gyanúsítottak meghiúsítanák, megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék a bizonyítást.

A főügyészség közleménye szerint "a Budapesti VI. és VII. kerületi Ügyészség kedden indítványt tesz a BRFK Bűnügyi Főosztályán kettőnél több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt indult nyomozásban őrizetbe vett 5 ember előzetes letartóztatásának elrendelésére a bíróság felé".

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint az egyik gyanúsítottal szembeni kényszerintézkedés elrendeléséről kedden, a korai esti órákban dönt a bíróság. Az MTI úgy tudja, hogy a többi gyanúsított ügyében szerdán hoznak döntést.

A Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen történt, három fiatal lány halálával végződő tragédia ügyében vasárnap este jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter, hogy öt embert őrizetbe vettek és több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult eljárás.

A nyomozók az őrizetbe vételt követően kezdeményezték az ügyészségnél a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

A belügyminiszter vasárnap késő esti tájékoztatóján kiosztott sajtóanyagban monogramokkal - Sz. Gy.; K. T.; A. G.; F. B. G.; P. L. - jelölték a gyanúsítottakat. Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány elmondta: az öt ember közül ketten a rendezvény szervezői, ketten a helyiség bérbeadói, egy ember pedig a programsorozat szervezője.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az érintett tárcák bevonásával a következő napokban áttekinti, hogy az önkormányzatok és egyéb hatóságok éltek-e a törvényben biztosított ellenőrzési, szankcionálási jogaikkal - közölte a tárca.

A minisztérium vizsgálja a jogszabályok pontosításának lehetőségét, hogy a vállalkozások jogalkalmazásának vagy a hatóságok ellenőrzési tevékenységének hiányosságait mérsékelje.

A közlemény szerint a szocialista kormány 2009. szeptember 29-ei rendelete, amelynek értelmében a jegyző köteles ellátni és megszervezni az ellenőrzési feladatokat, az önkormányzatok jegyzőihez utalta a kereskedelmi hatósági jogokat. Az NGM így nem szólhat bele az engedélyezésbe, de kész annak jövőbeni módosítására.

A kereskedelmi törvény 2009-es módosítása arról szólt, hogy elegendő csupán előzetes bejelentést tenni a jegyzőnél a tevékenység megkezdéséről, máris működhet egy kisbolt, egy cipész vagy éppen egy szórakozóhely. A vendéglátóegységek - például kávézó, söröző - esetében a bejelentésnek a hely alapterülete és befogadóképessége mellett azt is tartalmaznia kell, kívánnak-e szórakoztató tevékenységet folytatni.

A megváltozott rendelet azonban a vállalkozásokat továbbra sem mentesíti azon kötelezettségük alól, hogy már tevékenységük megkezdése előtt eleget kell tenniük különböző, az emberi életet és egészséget is védő szakmai (például tűzvédelmi, egészségügyi) előírásoknak - írta a tárca.

A bejelentést követően a kereskedelmi hatóság - vagyis a jegyző, illetve a többi szakhatóság - 30 munkanapon belül köteles ellenőrizni, hogy a különböző jogszabályokban előírt feltételeket betartja-e a vállalkozás. Amennyiben nem, úgy szankciókat alkalmazhatnak. Ilyen lehet például a nyitva tartás korlátozása, az üzlet ideiglenes bezárása vagy a tevékenység felfüggesztése.

Az NGM emlékeztetett arra: Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2010 decemberében, a terézvárosi önkormányzat "csendrendeletével" kapcsolatos állásfoglalásában kérte fel a minisztériumot arra, hogy a vendéglátó-ipari üzletek környezetében élő emberek magánszférához való jogának védelme érdekében kezdeményezze a kereskedelmi törvény módosítását.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester ugyancsak decemberben küldött írásbeli kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium a következőket válaszolta: a képviselő kezdeményezését megfontolandónak tartják, azzal, hogy a felvetett javaslatokkal kapcsolatos szabályozási megoldások kialakítására a kereskedelmi törvény 2011. évi módosítása és az azzal összefüggő jogszabályi felülvizsgálat részeként kerüljön sor - közölte a tárca.

Láng Zsolt fideszes országgyűlési képviselő hétfőn azt mondta: már tavaly írásbeli kérdést intézett a szakminiszterhez a szórakozóhelyek 2009-ben "lebutított" engedélyezési eljárásával kapcsolatban, nehogy az "beláthatatlan következményekhez", "tragédiákhoz" vezessen.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.