LÉT: mindenki kapjon bért, a gyerekek is

Ma mutatják be a LÉT munkacsoport kiadványát, amelynek szerzői azt javasolják: a felnőtteknek havonta 50 ezer, a gyerekeknek havi 25 ezer forint feltétel nélküli alapjövedelmet kellene adni. Erre a célra az állami büdzsé szociális kiadásait csoportosítanák át.

A neves jogászokból, közgazdászokból, szociológusokból verbuválódott LÉT munkacsoport - amelynek tagja többek közt Gönczöl Katalin volt ombudsman és Surányi György egykori jegybankelnök - a ma bemutatásra váró százoldalas javaslatában állítja: a feltétel nélküli alapjövedelem Magyarországra kidolgozott modellje működőképes és olcsóbb rendszer, mint a jelenlegi. Minden magyar felnőttnek 50 ezer, a gyerekeknek 25 ezer, a várandós anyukáknak 75 ezer forint havi alapjövedelmet adnának - írja a mai Blikk

Bánfalvi István, a munkacsoport vezetője a lapnak azt mondta: azzal az esküvel osztottak-szoroztak, konzultáltak, hogy "ha nem jön ki a számtanpélda", nem lépnek vele a nyilvánosság elé. Szerinte javaslatuk megvalósítható és finanszírozható, ha van rá akarat. Azt nem állítják, hogy az említett összegek elegendőek a megélhetéshez, de hatalmas segítséget jelenthetnek hozzá.

Bánfalvi a lapnak elmondta: ma Magyarországon 600 ezer felnőttnek semmilyen jövedelme nincs, de sokan vannak, akik dolgoznak, mégis szegények. A LÉT-pénzzel a nincstelenséget számolnák fel, illetve az alacsonyabb jövedelműek bére zárkózna fel. A LÉT-bér költségeinek 94 százalékát azokból az államháztartási kiadásokból fedeznék, amelyek most is elmennek jövedelmekre, szociális juttatásokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.