A tacskók és a foxik kiűzetése a Kutyaparadicsomból

Az állam kivonul az ebtenyésztés felügyeletéből, mindössze a nemzeti ebfajták felügyeletét tartja meg - az erről szóló törvénytervezet szerdán került fel a kormány honlapjára.

A tervezethez fűzött magyarázat a módosítást az ebtenyésztés közel 20 éve tartó kaotikus helyzetével magyarázza, amelyet le kell zárni. Ezért a kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy a nemzeti ebfajták kivételével az állami kontroll az ebtenyésztés felett szűnjön meg, vagyis az állam - az említett fajták kivételével - vonuljon ki e szabályozásból - olvasható az MTI által összeállított hírben.

Az ő tenyésztését nem felügyelné a magyar állam
Az ő tenyésztését nem felügyelné a magyar állam
Petr Josek / Reuters

A tervezet kiemeli: nemzeti ebfajtának kell tekinteni azt az ebfajtát, amely Magyarország természetföldrajzi környezetében alakult ki, illetőleg tartásának, használatának és tenyésztésének történelmi hagyománya van.

A nemzeti ebfajták jegyzékét a szakminiszter állítja össze. Ugyancsak a miniszter határozza meg a nemzeti ebfajták genetikai fenntartásának rendjét is. A szakminiszter állapítja meg a vadászatra alkalmazott ebek használatának, valamint vizsgáztatásának szabályait is.

Értelmezés (by NOL) - Jelenleg várakozásaink szerint mindössze 9 kutyafajta számíthat arra, hogy a kormány "genetikailag" felkarolja, és változatlanul ellenőrzi a tenyésztését. Ezek a következők: puli, mudi, pumi, komondor, kuvasz, magyar agár, rövidszőrű magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó. A tacskónak, a boxernek, a foxinak, a schnauzernek abcúg!

Egy kérdés: Miért jó az, ha a kormány nem felügyeli tovább a tacskók tenyésztését?

Egy idézet: "Nem szabad hinni a véletlenben, jobb, ha reggel és este is felpofozzuk magunkat, hogy el ne felejtsük, hogy az óvatosság sohase fölösleges, és hogy jóból is megárt a sok." (Jaroslav Hasek: Svejk)

Egy másik idézet: "A kutya hűséges állat, de csak az olvasókönyvekben vagy a természetrajzban. Szagoltassanak meg a leghűségesebb kutyával egy darab sült lókolbászt, és a kutya el van veszve." (Ez is Svejk, akinek munkásságával a magyar kormány természetesen nem lehet eléggé tisztában, mert ahhoz elsősorban nem törvénykezni, hanem olvasnia kellene.)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.