Leszerelték a csőbombás tűzszerészt

Azonnali hatállyal leszerelte a vezérkari főnök azt a tűzszerész századost, aki a nyomozás adatai szerint november 6-án saját készítésű bombát tett az MSZP IV. kerületi irodája elé. A férfi őrizetbe vétele előtt öngyilkosságot kísérelt meg. Lakásán a honvédségtől származó robbanóanyagot is találtak.

Azonnali hatállyal leszerelte a vezérkari főnök az MSZP újpesti irodája elleni pokolgépes fenyegetéssel gyanúsított tűzszerész századost, akit a napokban vett őrizetbe a Budapesti Katonai Ügyészség.

Miként arról lmár hírt adtunk, a BRFK, a Katonai Biztonsági Hivatal és a Budapesti Katonai Ügyészség közös erővel azonosította a férfit, aki első vallomása szerint állítólag azért helyezett el saját készítésű pokolgépet az MSZP IV. kerületi irodájánál, hogy ezzel is bizonyítsa, mekkora a rendetlenség a honvédségnél.

Bocskai István, a HM szóvivője az MTI-nek nyilatkozva rámutatott: a százados épp azért bukott le, mert rendszeres ellenőrzések vannak az alakulatánál. Néhány hónapja, egy belső ellenőrzés alkalmával derült ki, hogy robbanóanyagok és lőszer hiányzik. A parancsnokok erről értesítették a Katonai Biztonsági Hivatalt, ahol – más hatóságok bevonásával – haladéktalanul megkezdték az ügy felderítését.

Bocskai nem tért ki arra, hogy miképpen lophatott ki a tűzszerész lőszert és robbanóanyagot az elvben szigorúan őrzött katonai objektum területéről. Szavai minden esetre megerősítették azt a korábbi információnkat, miszerint a százados több nagy erejű pokolgép előállításához elegendő robbanóanyagot és más, robbanóeszközök előállításához való eszközöket és anyagokat lopott alakulatától. Csak rajta múlt, hogy mire használja azokat. A katonai ügyészek a százados otthonában tartott házkutatáson a hiányzó robbanóanyag és lőszerek egy részét megtalálták.

A házkutatáson lefoglaltak egy Molnár Sándor volt tűzszerész-parancsnok nevében írt hamis levelet, amelyben a tűzszerész szolgálatnál tapasztalható állítólagos súlyos állapotokról számolt be.
AZ MTI közlése szerint a százados őrizetbe vétele előtti kihallgatásán rosszul lett. Kiderült, hogy kevéssel elfogása előtt gyógyszerekkel öngyilkosságot kísérelt meg. Az ügy részleteiről csütörtökre ígért részletes tájékoztatást a katonai ügyészség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.