Leszámolt a kormány az egészségpénztárakkal?

Befizetőik harmadát veszíthetik el az önkéntes egészségpénztárak az új cafeteriaszabályok miatt.

Az egészségpénztárak lehetnek a nagy vesztesei a cafeteria átalakításának – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének felméréséből. Az alig egy hete jóváhagyott törvényben a korábban a béren kívüli juttatások közé tartozó népszerű cafeterialehetőségeknek – iskolakezdési támogatás, önkéntes pénztárak, helyi bérlet, munkahelyi étkezés stb. – egytől egyig átkerültek az egyes meghatározott juttatások körébe, és csak 49,98%-os adózással adhatók 2017-től.

A Pénztárszövetség saját kutatásában arra volt kíváncsi, hogy a pénztárak tagjai mit gondolnak arról, hogy a munkáltatói befizetéseket átvállalnák-e az adózott jövedelmükből, ha azok megszűnnének. Az egészségpénztári válaszadók közel harmada (32%) egyáltalán nem gondolkodik a kiváltáson, vagy nem látja annak forrását, hogy miből tudna saját pénzből egészségpénztári befizetést realizálni. Ugyanez az arány a nyugdíjpénztári ügyfeleknél csak 12 százalékos volt a felmérés szerint.

A Pénztárszövetség azt szeretné elérni, hogy az öngondoskodást célzó megoldások a jövőben is kapjanak kedvezményt. Azaz a kormány csökkentse a munkáltatói támogatásra rakódó csaknem 50 százalékos adót, és az egyéni befizetésekhez társuló eddigi 20 százalékos adójóváírást emelje 30 százalékra, illetve a maximum 150 ezer forintos adójóváírási lehetőséget emeljék 200-250 ezer forintra.

A több mint ezermilliárdos vagyont kezelő, körülbelül kétmillió pénztártagot tömörítő önkéntes kasszákat képviselő szervezet abban bízik, hogy az előtakarékosság továbbra is kiemelt és támogatandó gazdaságpolitikai cél marad.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.