Lesz még egy színpadon a két bohóc?

A kormányváltásnál többet: a jelenlegi politikai elit leváltását is szeretné elérni a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt, amelynek vezetője Árok Kornél, a tavalyi bohócforradalom egyik főszereplője. A másik Kónya Péter volt, de ma már külön utakon járnak.

– Szívesen ott lettünk volna az Együtt 2014 választói mozgalom alapítói között, hiszen magunk is hasonló értékeket vallunk, mint amelyekről Bajnai Gordon beszélt – jelentette ki kérdésünkre Árok Kornél, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) vezetője.

A bohócforradalom folytatódik
A bohócforradalom folytatódik

Árok Kornél emlékeztetett arra, hogy a mozgalom egyik alapítójával még 2011 júniusában bohócnak maszkírozva tüntettek a korkedvezményes nyugdíjak tervezett megvonása ellen a rendvédelmi szakszervezetek. Akkor maga a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetét vezette, Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke  – az Együtt 2014 alapító tagja – pedig a Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének élén állt. A demonstráción résztvevő rendvédelmiek a demonstráción jelképesen visszavonták a Fidesz-KDNP-re korábban leadott szavazatokat.

– Sajnálatos, hogy kimaradtunk az előzetes egyeztetésekből, így várjuk, hogy kiderüljön, miben gondolkodik az új tömörülés – fogalmazott Árok Kornél. Szerinte bizonytalan, hogy mi a mozgalom tényleges iránya, tartalma és célja, e nélkül pedig pártjának kongresszusa – amely felhatalmazást adhatna rá – nem dönthet az esetleges csatlakozásról.

A SZEM elnöke emellett felhívta a figyelmet arra: Kónya Péter azt nyilatkozta, nem lát nagy esélyt arra, hogy a jelenlegi pártok közül valamelyik mögé beállnának. Ugyanakkor Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás kurátora kijelentette, hogy „az Együtt 2014 nem akarja kannibalizálni a pártokat”. Juhász Péternek, a Milla vezetőjének elképzelése szerint pedig maguk döntenék el, hogy a mozgalomhoz ki és mikor csatlakozhat.

A „mindenki csatlakozását várjuk” felhívás után pár nappal ez elég zavaros helyzet – véli Árok Kornél. Ezért a SZEM vezetője nem igazán érti, mit akarnak a szervezők, de maga úgy látja, az üzenet nem feltétlenül a magukat demokratikusnak valló pártok összefogásáról szól.

Ha ezt az irányt tartják, akkor Árok szerint csak a jelenlegi kormánynak kedveznek. Így a szervezetek már a csatlakozási szándékon is el fognak gondolkodni, és el sem jutnak a valós cselekvésig. Ez az egész egyelőre egy politikai X-faktorra emlékeztet – mondta –, ahol nagy csinnadratta mellett a zsűri pontozza majd a jelentkezőket.

Október 23-a óta a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, illetve a Szabadelvű Polgári Egyesület – amelynek élén Kuncze Gábor áll – jelentette be a választói szövetséghez való csatlakozási szándékát. Ez további kérdéseket vet fel – fogalmazott Árok Kornél.

– Ezen a ponton megértjük az LMP vívódását is a csatlakozással kapcsolatban – jelentette ki. Szerinte más kérdés, hogy csak az a cél, hogy minden áron le kell-e váltani a második Orbán-kormányt, vagy teljes egészében le akarják-e zárni a rendszerváltás utáni időszakot, ami zsákutca volt az ország számára.

Árok szerint válaszolni kell arra is, hogy, szabad-e ismét helyzetbe hozni az egyszer már megmérettetett és elbukott politikusokat – mint Gyurcsányt, vagy Kunczét –, vagy túl kell lépni rajtuk, és valós politikai elitváltást kell véghezvinni.

– Nem szervezetekről vagy pártokról beszélek, hanem egyénekről, akiknek maguktól is észre kellene venniük, hogy az első sorból legalább egy lépést hátra kellene lépniük. A megújulás vágya, a fiatalítás szándéka jól látszik az MSZP-ben, bár ez náluk sem megy egyik napról a másikra, de az irány mindenképpen előremutató – hangoztatta a SZEM vezetője.

Árok Kornél szerint az is bizonyos, hogy minél több szervezet csatlakozik a Bajnai vázolta „nagykoalícióhoz”, annál számosabb és súlyosabb érdekellentétre kell felkészülni. A közelmúltban erre volt is több példa: Olaszországban elbukott a Berlusconi ellen létrehozott olajfa-koalíció, de Szlovákiában és Szlovéniában sem vált be ez a megoldás.

Ha tehát alapvetően különböző ideológiai platformon álló pártokat igyekeznek egy szövetségbe tömöríteni, az könnyen visszaüthet – véli Árok Kornél. Hosszú távon kevés ugyanis – szögezte le –, hogy az egyes szervezetek az aktuális hatalom menesztésében konszenzusra jutnak, mert az együttműködés később olyan részletkérdések miatt is elbukhat, mint az azonos neműek házassága, ami Olaszországban meg is történt.

Ezért tulajdonképpen önmagával is ellentmondásba kerül Árok Kornél, amikor azt vallja, hogy a SZEM-be várják mindazokat a jobboldali gondolkodó embereket, akik jelenleg csak lebegnek a „politikai űrben”, viszont a tudásukat, a nemzet iránti elkötelezettségüket szeretnék valamilyen módon kifejezésre juttatni.

Erre a pártjuk megfelelő kereteken belül kész teret biztosítani, bár a SZEM elsősorban embereket vár és nem szervezeteket – mondta a pártvezető. Azzal kapcsolatban pedig, hogy mit jelent a „megfelelő keret”, leszögezte: kizárólag azokra számítanak, akik készek elfogadni egyfajta demokráciaminimumot. Ennek Árok Kornél szerint feltétele a jogállamiság tisztelete, amelynek része egyebek mellett a magántulajdon, az alapvető emberi jogok sérthetetlenségének elismerése, de ide sorolja a biztonság témakörét is.

A Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt október 23-i központi ünnepségének helyszíne egyébként Tiszavasvári volt, mert most vasárnap ott időközi önkormányzati választás lesz – mondta Árok Kornél. Ez az esemény a szervezet életében kiemelkedő jelentőséggel bír – emelte ki –, mert a településen polgármester- és képviselőjelölteket, valamint listát is tudtak állítani. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.