Lesz helye Gyurcsánynak a közös listán?

Az MTI értesülése szerint is egy lezáratlan kérdés maradt az ellenzéki egyeztetésen: az, hogy Gyurcsány Ferenc helyet kap-e a közös listán.

Az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció tárgyalásait ismerő források az MTI-nek megerősítették, hogy lényegében megszületett a közös listás helyekre és az egyéni választókerületek elosztására kiterjedő megállapodás a három párt között. E szerint a szocialista párt és az Együtt-PM is ad át körzeteket a DK-nak, amely azonban kevesebb jelöltet állíthat, mint Bajnai Gordon pártszövetsége.

Az atv.hu előzőleg azt írta: ha Gyurcsány Ferenc úgy dönt, nem kér helyet a listán, azonnal elfogadható és bejelenthető a megállapodás az Együtt-PM részéről is. Ha viszont ez nem történik meg, gyakorlatilag elölről kezdődhetnek a tárgyalások - idézete a hírportál a név nélkül nyilatkozó Együtt-PM-es forrását. Szigetvári Viktor pontatlannak minősítette az atv.hu értesülését, azt viszont nem árulta el, hogy mi nem igaz a cikkben.

Az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetője valóban azt képviselte a tárgyalásokon, hogy Gyurcsány Ferenc nem lehet rajta a közös listán, és többször idézte a DK-elnök október 23-ai kijelentését: ha ő az akadálya az ellenzéki összefogásnak, kész hátralépni. Azzal is érvelt az Együtt-PM, hogy sokat engedtek a tárgyalásokon: Bajnai Gordon lemondott miniszterelnök-jelölti ambíciójáról, egyéni körzeteket adnak át a DK-nak, Gyurcsány szereplése viszont szerintük nem fér össze a korszakváltással.

Az MTI információja szerint ha Gyurcsány Ferenc hajlandó visszalépni, kedden vagy szerdán bejelenthetik a végleges a választási megállapodást. Ellenkező esetben viszont az Együtt-PM elnökségének kell döntenie, kész-e mégis beleegyezni Gyurcsány listás szereplésébe, és ha igen, támaszt-e ezért valamilyen feltételt. A tárgyalást ismerő források szerint a kérdés az ilyen helyzetekben szokásos: valamelyik tárgyaló fél elrántja-e a kormányt az ütközés előtt? Mert ha nem, elképzelhető, hogy csak az egyéni körzetekre terjed ki a megállapodás.

Tudható, az Együtt-PM-en belül a Milla-platform ellenzi, hogy Gyurcsány Ferenc ott legyen a közös ellenzéki listán, a platform ügyvivője, Juhász Péter korábban bejelentette: nem adja a nevét olyan listához, amelyen a volt kormányfő szerepel. A párt egy másik alapítójának, a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak viszont nincs kifogása az ellen, hogy a DK elnöke is ott legyen a listán.

Az MSZP, az Együtt-PM és a DK vezetői még hétfőn is egyeztetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.