Lesz-e ingyenes frekvenciája a Klubrádiónak?

Újabb fordulatot hozhat a Klubrádió hányattatott sorsában csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla, amely másodfokon tárgyalja, hogy a rádió megkapja-e a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciát.

Ezért az ingyenes hullámhosszért már három éve küzd a Klubrádió. A pályázatot még a 2010-es választások előtt nyerték meg, de sem az akkori médiahatóság, sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság már először is a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta a műsor-szolgáltatási szerződést.

A hatóság azonban fellebbezett, mert szerinte az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, s nem a polgári bíróságé. Szerintük a Médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Médiatanács fellebbezésének az Ítélőtábla annyiban adott helyt, amennyiben az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, magát a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az Ítélőtábla megalapozottnak találta.

A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban novemberben ismét létrehozta a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését a 92.9 MHz frekvenciára. A Médiatanács megint fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. A közösségi besorolású frekvencia azért különösen fontos, mert nem kell a használatáért díjat fizetni, és ezzel – ebben a tekintetben legalábbis – megszűnne a Klubrádió hátrányos megkülönböztetése többek között a Lánchíd, az InfoRádió, a Katolikus, a Mária, az Európa rádiókkal szemben, amelyek ingyenes hullámhosszon sugároznak. 

A Klubrádió a múlt héten befizetett a Médiatanácsnak 32,3 millió forintot, hogy a hatóság megkösse vele az általa jelenleg is használt 95,3-as frekvenciára szóló állandó műsor-szolgáltatási szerződést. A Médiatanács több mint másfél éves jogi huzakodás után nemrégiben nyilvánította győztesnek a Klubrádiót ezen a frekvenciapályázaton. A törvény alapján a rádióval akkor kötik meg az állandó engedélyt, ha a tulajdonos előre befizeti az éves frekvenciadíj – 55 millió plusz áfa – felét. Az elmúlt héten több mint ötvenmillió forint gyűlt össze adományokból a Klubrádió számára, hogy az adó tovább működhessen. A rádió az elmúlt másfél évben kéthavonta meghosszabbítgatott szerződések alapján működött. Főleg emiatt elvesztette reklámpiaci pozícióit, stabil hirdetőinek jelentős részét.

Amennyiben a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön a Klubrádiónak ad igazat, úgy a rádió vélhetően a 92,9-es ingyenes frekvencián folytatja a sugárzást, nem pedig a fizetős 95,3-ason. Ráadásul ez utóbbi frekvenciapályázatot „kevesebb kötöttség, több zene” mottóval írták ki, ami miatt jelentősen át kellene alakítani a rádió jelenlegi klasszikus hírrádiós műsorstruktúráját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.