Lesz-e kihívója Tóbiás Józsefnek?

Elképzelhető, hogy nem Tóbiás József lesz az egyedüli elnökjelölt az MSZP közelgő tisztújító kongresszusán. A Magyar Nemzet szerint a párton belül sokan elégedetlenek vele.
Nem kizárt, hogy akad kihívója Tóbiás Józsefnek az MSZP-ben hamarosan elinduló felmenő rendszerű tisztújításon – legalábbis a Magyar Nemzet információi szerint. Forrásaik szerint sokan Molnár Gyulát, a XI. kerület egykori polgármesterét igyekeznek rábírni, hogy szálljon versenybe a pártelnöki székért. Ő az MSZP-n belül állítólag több oldalról is kapna támogatást, ám egyelőre nem döntött az indulásról.

A lap kereste az ügyben Molnár Gyulát, ám nem érték el. A volt újbudai polgármester ellen még 2010-ben büntetőeljárás indult, de 2014 májusában a Kúria bizonyítottság hiányában felmentette a hivatali visszaélés vádja alól. Jelenleg is zajlik azonban egy nyomozás a korábban Molnár Gyula által elnökölt Újbuda Torna Club (ÚTC) gazdálkodásával kapcsolatban hűtlen kezelés miatt.

A Magyar Nemzet úgy tudja, korábban többen próbálták rávenni Hiller Istvánt is, hogy legyen a jelenlegi pártelnök kihívója, ám ő inkább a választmányi elnöki posztra pályázik. Az elnöki széket jelenleg birtokló Botka Lászlóval szemben állítólag esélyes is lehet. Tóbiás lehetséges kihívójaként még valakit emlegetnek, Tóth Bertalant, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának helyettes vezetőjét.

Bár korábban úgy tűnhetett, hogy Tóbiás meg tudja tartani további két évre is az elnöki posztját, a lap forrásai szerint a párttagságon belül egyre nagyobb az elégedetlenség mind vele, mind a bizalmasaival szemben. Az egyik legnagyobb problémának többen is Baja Ferencet nevezték, aki – többek szerint is – az elnök egyfajta tanácsadójaként mozgatja a szálakat. A párton belül nem véletlenül hívják „árnyékpártelnöknek”. Mindezt ráadásul úgy, hogy hivatalos tisztsége nincs a pártelnök mellett, vagyis a tevékenysége nem számon kérhető.

Többen kifogásolták emellett Katona Tamás pártigazgató – egyesek szerint – „siralmas” tevékenységét, illetve bírálták, hogy a pártelnök bizalmi körébe tartozó és elvileg a párt kommunikációját irányító két munkatárs sem mutat fel semmilyen eredményt.

Tóbiás 2014 júliusában Mesterházy Attila lemondása után lett az MSZP elnöke. Mandátuma két évre szól. A nagyjából három hónapos, alulról felfelé menő rendszerű tisztújítás heteken belül megkezdődhet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.