Lerombolták a szegedi kereskedők pavilonjait

Vasárnap éjszaka a szegedi önkormányzat lebontatta a Mars téri kiskereskedők pavilonjait. A kiskereskedők nemrég nyertek pert a város ellen, szerintük nem lehetett volna a bódékhoz nyúlni. A piacigazgatóság szerint nem bontás, csak áthelyezés történik.

Az évtizedek óta a szegedi piactéren lévő ideiglenes bódék helyett komfortosabb piaccsarnokokat kíván építtetni a szegedi önkormányzat. Először úgy tűnt, sikerül megegyeznie a Mars téren árusító ruházati, zöldség- és műszaki kereskedőkkel, hogy azok is beszállnak a költségekbe, és számukra elfogadható áron bérleti jogot kapnak az új csarnokokban. A kezdeti ajánlathoz képest azonban az önkormányzat jelentősen felemelte a kereskedőktől kért összeget - többségük ezt nem fogadta el, mert úgy vélik, nem tudnák kitermelni az üzlet forgalmából. A zöldségkereskedők üzletét a hipermarketek olcsó árai, a ruházati kereskedőkét a kínai áru, és szegedi belvárost elözönlő angol turkálók rontják.

A kereskedők kártérítést kértek az ideiglenes fennmaradási engedéllyel épült bódéikra, amelyek többsége a múlt század hatvanas évei óta áll a helyén, és a város évtizedeken át tudomásul vette működésüket. A kártérítést az önkormányzat nem volt hajlandó kifizetni, ezért több per is indult. Némelyik perben az önkormányzat lett nyertes, a közelmúltban egy másik per a kereskedők részgyőzelmével zárult: a Csongrád Megyei Bíróság az első fokon eljáró, és ott a város javára ítélt Szegedi Városi Bíróságot új eljárás lefolytatására utasította. Annak befejezéséig a helyükön kellett volna maradniuk a per alatt álló bódéknak.

 

Nem bontás, hanem áthelyezés

Pusztai Lajos, a piacigazgatóság vezetője közleményt adott ki, amely szerint nem lebontják, hanem a Mars tér egy másik részére helyezik át a pereskedők bódéit. Vasárnap éjszaka lezárták a teret, és elkezdték bontani az ideiglenes épületeket, amelyek egy részében az árukészlet is ott volt még. A helyszínre érkező kereskedőket nem engedték az üzlethelyiségük közelébe, így azt sem tudták ellenőrizni, nem tűnik-e el valami az árujukból. Jelen volt a rendőrség is. Birtokháborítás miatt kérték a segítségüket, de nem avatkoztak közbe.

A pereskedő árusok bódéi az eddigi helyükön akadályozták egy új, nagy piaci csarnok építésének elkezdését. Ez a beruházás része egy nagyobb, a belváros rekonstrukcióját célzó, az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektnek, amelynek keretében újabb nagy kereskedő cég, az Árkád települ le a piac szomszédságában, még jobban ellehetetlenítve a helyi kiskereskedelmet.

Kiutasított politikusok

A vasárnap eseti bódébontó akció hírére megjelent a Mars téren több fideszes politikus is. Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselőt azzal utasították ki a piac területéről, hogy az most munkaterület. Bodó Imre kilátásba helyezte, hogy a parlamentben is felszólal az árusokat ért atrocitás miatt. A Mars téri ügy is része a helyi politikai küzdelemnek: a szegedi önkormányzatban ellenzéki szerepet betöltő Fidesz ebben az ügyben a kereskedőket támogatja.

Egy másik fejlesztési projekttel kapcsolatban viszont éppen a Fidesz jelentette fel a városvezetőket hanyag kezelés miatt - az Etelka soron egy építkezés útjában álló garázsokért szerintük túl sokat fizetett az önkormányzat. Válaszul a városvezetés is feljelentést tett a feljelentők ellen hamis vád miatt.

Farkas László, az egyik érintett kereskedő a Népszabadság szegedi tudósítójának elmondta: az ő épülete - bármi szerepel is a papírokban, nem tekinthető ingóságnak. Épület volt, amelyet csak buldózerrel, daruval és autoflexxel tudtak szétdarabolni, az újabb helyen pedig használhatatlan romhalmaz.Mózes Ervin címzetes főjegyző egy jogerős bírósági ítéletre hivatkozott: e szerint a bódék nem építmények. Ha nem építmények, akkor nyilvánvalóan ingóságok, amelyeket át lehet helyezni. Erről hozott döntést november 25-én az önkormányzat jogi és ügyrendi bizottsága, és ezt hajtották végre vasárnap éjszaka.

Botka: a kereskedők zsarolnak

Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere kérdésünkre közölte: ő nem a minél magasabb kártérítési díjat kizsarolni akaró 13 pereskedő érdekeit veszi figyelembe, hanem azokét, akik az építendő piaccsarnokban már lekötötték az árushelyeket. A polgármester zsarolásnak tekinti a pereskedők követeléseit, és nem óhajtja megengedni, hogy feltartóztassák a városrekonstrukció megvalósítását. Lépésük szerinte jogszerű volt.

A szegedi forrásaink szerint az MSZP-s városvezetés ideges, mert a választási kampányra időzített szinte minden nagy beruházás késik. Jelentős csúszásban van az M43-as autópálya szegedi elkerülő szakaszának első üteme. Késik, bár a kampány hajrájára valószínűleg elkészül a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó fürdő építése - erről nemrég olyan hírek láttak napvilágot, hogy nem fizették ki az alvállalkozókat.

Késik a belvárosi közlekedés rekonstrukciója - az 1-es villamos pályájának bizonyos szakaszait többször is újra fölszedték. December elejére készen kellett volna lennie a Rókusi körút és a Kossuth Lajos sugárút csomópontjában építeni kezdett óriás körforgalomnak, de lassan halad az építkezés - a kivitelező a közművek kaotikus helyzetével, és az engedélyező bürokrácia lassúságával indokolja a késést. Az Állami Számvevőszék nemrég törvénysértőnek találta az áthelyezendő szegedi buszállomás ügyében tett lépéseket.

Az ÁSZ szerint a Tisza Volán tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem mellőzhette volna a közbeszerzési eljárást, amikor előszerződést kötött a 1,5 milliárd forintos beruházásra a Szeviép-csoporthoz tartozó SAL Kft.-vel.

A sok késés, a feltúrt városon keresztül haladó román és bolgár tranzitforgalom miatt állandósult közlekedési káosz veszélyezteti Botka László egyéni körzetben való újraválasztási esélyeit a tavaszi parlamenti választáson, ha nem sikerül a kampány finisére felavatni a beígért fejlesztéseket. Ha viszont tavasszal egyéni körzetben veszít a polgármester, az rossz prognózist jelenthet a 2010 őszi polgármesteri újraválasztásával kapcsolatban is.

Szegedi forrásaink szerint ezzel függhet össze, hogy ha drasztikus, és nem egyértelműen törvényes eszközökkel is, de kész helyzetet teremtettek a Mars téri beruházás ügyében.

Szeged, 2009. november 30. A Szegedi Vásár és Piac Kft. munkatársai Mars téri kereskedők pavilonjait bontják. A cég szerint jogeros bírósági döntések születtek arról, hogy a bódék áthelyezhetők, néhány kereskedő vitatja ezt
Szeged, 2009. november 30. A Szegedi Vásár és Piac Kft. munkatársai Mars téri kereskedők pavilonjait bontják. A cég szerint jogeros bírósági döntések születtek arról, hogy a bódék áthelyezhetők, néhány kereskedő vitatja ezt. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.