Lepontozták a kisebbségi kormányt

Megerősödött Kádár velünk élő szelleme; Az országnak nincs szüksége Gyurcsány Ferencre; a kisebbségi kormány a túlélésre fordította az energiáit a reformok helyett - az ellenzék értékelte a 2008-as évet a Parlamentben.

Sorra értékelték az évet az ellenzéki frakcióvezetők a Parlamentben, az év utolsó ülésnapján - nem kímélték a kisebbségi kabinetet, felszólalásaik mégis kormányzati válasz nélkül maradtak.

Herényi: haszna is volt a kisebbségi kormánynak

Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Pető Iván és Rogán Antal
Gyurcsány Ferenc, Kuncze Gábor, Pető Iván és Rogán Antal

Herényi Károly szerint unikális volt a 2008-as esztendő, a kisebbségi kormány megalakulása miatt. Ennek az MDF-es frakcióvezető szerint haszna is volt, a pártoknak meg kellett tanulni kommunikálni egymással. Viszont a kisebbségi kormány ártott is,  az energiákat a saját túlélésére fordította, a szükséges reformok helyett. Herényi Károly ismét nemzeti minimumot szorgalmazott, de a kormányoldal részéről senki sem reagált erre. (Szili Katalin házelnöknek kellett csendre intenie a T. Házat, a képviselők ugyanis túlságosan zajongtak.)

Kóka: örülhetünk, ha nem lesz államcsőd

A rendszerváltás óta 2008 volt Magyarország legkevésbé sikeres éve - így értékelt Kóka János. A délelőtt ismét megválasztott liberális frakcióvezető úgy fogalmazott: volt itt minden, népszavazás, koalíciós szakítás, egészségbiztosítási törvény, aminek "egy betűje sem valósult meg", kisebbségi kormány, nemzeti csúcs, de nem kerültünk közelebb a céljainkhoz, a reformokhoz, nem kerültünk közelebb Európához. "2008-ban megerősödött Kádár velünk élő szelleme" - tette hozzá Kóka János, aki szerint közös volt a kormámnyoldal és az ellenzék felelőssége. (De azt az SZDSZ-es frakcióvezető érzékeltette, hogy a szabad demokraták távozása után lett minden sokkal rosszabb.) - A  kormány először kihátrált a reformok mögül, aztán bársonyba csomagolta, végül a süllyesztőbe küldte a 2007-es, 2008-as év eredményeit - konstatálta az SZDSZ-es politikus. Kóka sajnálkozva jegyezte meg, hogy ma már annak is örülni lehet, ha a recesszió nem lesz nagyobb egyszázalékosnál, s az ország elkerüli az államcsődöt.

Navracsics: kiírjuk magunkat

"Tekintsünk előre!"- ezzel a címmel szólalt fel Navracsics Tibor napirend előtt, s azonnal meg is rótta "a boltív árnyékában meghúzódó" miniszterelnököt, amiért "egyetlen szava sincs az év végén". (Ha Gyurcsány Ferenc felszólalt volna, a Fidesz és a KDNP nyilván kivonul az ülésteremből. A miniszterelnök egyébként valóban félrehúzódva Fodor Gáborral váltott pár szót.) A fideszes frakcióvezető szerint az elmúlt a négy év különleges volt: a gazadasági növekedés évről-évre csökkent, ráadásul jövőre recesszió jön. "Kezd beérni a Gyurcsány-munka gyümölcse, ha Gyurcsány Ferenc túl sokáig lesz miniszterelnök, kiírjuk magunkat az európai gazdasági statisztikából" - jegyezte meg az ellenzéki politikus, aki szerint az igazi válság akkor ért el bennünket, amikor egy belső puccsal megbukatták Medgyessy Pétert és Gyurcsány Ferenc lett a miniszterelnök. A többi csak adalék volt, a pénzügyi válág is - értékelt Navracsics Tibor.  A frakcióvezető malíciózusan megdícsérte a miniszterelnököt, amiért "minap újabb gyöngyszemmel ajándékozott meg minket; vagyis azzal, hogy nem elég az ő reformszándéka, az országra is szükség van. - Örülünk, hogy négy év kínlódás után felismerte, hogy szüksége van az országra. Az országnak viszont nincs szüksége Gyurcsány Ferencre - zárta felszólalását az ellenzéki politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.