Lépfene: Fazekas felelősségét firtatják a pártok

A Magyar Szocialista Párt felszólítja Fazekas Sándort, mint az élelmiszerbiztonságért felelős minisztert, mint Tiszafüred országgyűlési képviselőjét, és mint a lépfene-fertőzést előidéző gazdálkodó jó ismerősét, hogy haladéktalanul álljon a nyilvánosság elé, és válaszoljon a fertőzés kapcsán felmerülő kérdésekre.
A párt szakpolitikusa, Gőgös Zoltán közleményében úgy fogalmaz: "Nagy kár, hogy az élelmiszerbiztonságért felelős miniszter politikai hangulatkeltésnek tartja az igazság kiderítésének szándékát az óráról-órára súlyosabbá váló tiszafüredi lépfene-ügyben."

Az MSZP úgy véli: a közvéleménynek tudnia kell, hogy honnan származnak azok az állatok, amelyek a földművelésügyi miniszter által barátjának nevezett gazdálkodó tiszafüredi telephelyén a lépfene-fertőzést hordozták. Továbbá volt-e karantén, vagy az állatokat azonnal a természetvédelmi terület legelőjére engedték, és mit csinált a hatóság az első vágás, valamint az ügy kipattanása között eltelt közel két hétben? - teszi fel a kérdéseket a Gőgös Zoltán.

A szocialisták választ akarnak kapni arra is, hogy miként érintkezhetett két levágott állat kétezer emberrel. Továbbá milyen élelmiszerbiztonság az, ahol a feketén vágott, fertőzött hús kerülhet iskolás gyermekek elé? Végül azt a kérdést teszik fel: a június végi botulizmusos eset és a mostani fertőzés után, hajlandó-e a földművelésügyi miniszter levonni a politikai következtetéseket?

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kapcsolatait firtatja a tiszafüredi lépfene-fertőzés ügyében a Jobbik is.

A párt országgyűlési képviselője, Lukács László György azt a kérdést veti fel, hogy a földművelésügyi miniszter miért titkolózott és szólalt meg későn a Tiszafüreden kipattant lépfenefertőzés ügyében.

A képviselő szerint Fazekas Sándornak számot kellene adnia arról, hogy milyen kapcsolatban áll azzal a céggel - és a cég tulajdonosaival -, amelynek a telephelyén a sajtóinformációk szerint a lépfenefertőzést okozó szarvasmarha-zugvágás történt. A közlemény utal arra, hogy a 2014-es választási kampány alatt a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó másik kft-nél a cég meghívására állami támogatás mellett megvalósult projektet adott át. Ennek a beruházásnak az alapkövét szintén ő tette le még az előző év szeptemberében.

Lukács László György úgy véli: amennyiben Fazekas Sándor nem tud magyarázatot adni arra, hogy miért csak a súlyos fertőzéseket követő sokadik napon reagált a lépfenével kapcsolatos értesülésekre, felmerül a gyanú, hogy a miniszter reakcióját befolyásolta a tulajdonosokhoz fűződő politikai jellegű kapcsolata.

Az ellenzéki képviselő felvetette Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri biztos alkalmatlanságát is, mivel információik szerint a fertőzés hírére sokan mondják vissza előre lefoglalt szállásaikat Tiszafüreden és Örvényen. A miniszteri biztos a elmulasztotta megtenni azokat az intézkedéseket, amelyekkel megvédhette volna a környék turizmusát, és így gazdasági érdekeit - állítja a jobbikos képviselő.

Úgy véli: a miniszteri biztosnak le kell mondania tisztségéről. Nem lehet ugyanis tudni - fogalmazott az ellenzéki képviselő -, hogy az akadályozta-e meg az ügyben való hatékony fellépésben, hogy egy személyben a megyei közgyűlés elnöke, önkormányzati képviselő és tanácsnok, valamint a MOB és az Európai Régiók Bizottságának is tagja, vagy esetleg más, "sanda" okból hallgatott idáig.

Fazekas megszólalt

Kellő határozottsággal és szakértelemmel jártak el a hatóságok a tiszafüredi lépfenefertőzéssel kapcsolatban - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy kunhegyesi rendezvényen újságíróknak szombaton.

A miniszter elmondta, hogy az érintett szarvasmarha-állomány Magyarországról származik, állatorvosi vizsgálata folyamatban van. Beszámolt arról is, hogy a magyar hatóságok kötelezettségüknek megfelelően az ügyet hivatalból jelentették az Európai Unió állatbetegség- és élelmiszerbiztonsági nyilvántartó rendszerének, ahová több száz ilyen jelzés fut be a tagországokból.
Fazekas Sándor szerint a "nagyon sajnálatos" tiszafüredi eset emberi gondatlanságból ered. A jelenleg is zajló rendőrségi, illetve hatósági vizsgálatok azonban megnyugtatóan tisztázni fogják, hogy pontosan mi történt, és ki a felelős – tette hozzá.

 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.