Lépett a miniszter, innovatív szereket vonhatnak ki a gyártók

Egy kisebb önálló törvényjavaslatra elegendő módosítóindítvány-csomagot nyújtott be az új erőforrás-miniszter a végszavazás előtti utolsó pillanatban, vasárnap egy óra körül a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez.

E késői fűszerezés leginkább az innovatív gyógyszergyártók "száját csípheti", mivel ennek keretében vezetnék be a régóta emlegetett spanyol modellt, amelytől sokmilliárdos megtakarítást várnak a gyógyszerkasszában. Eszerint augusztus elsejétől a gyártóknak valamennyi, a piacon legalább hat éve forgalomban lévő, ezer forintnál drágább originális szer után 10 százalékot be kell fizetniük a költségvetésnek.

Lapunk úgy tudja: az egészségbiztosító kalkulációi szerint ez mintegy 9 milliárd forint bevételt jelenthet a gyógyszerkasszának.

Az innovatív gyógyszercégek az elmúlt hetekben többször is tiltakoztak az újabb gyógyszerpiaci megszorítások ellen. A tagvállalataik körében végzett felmérésre hivatkozva jelezték, hogy mindössze 10 százalékos árcsökkentés esetén a vállalatok 84 százaléka fontolná meg egy vagy több termékének kivonását a támogatott körből, mely a nem helyettesíthető termékek közel 34 százalékát (a kezelt betegek felét) tenné ki, de legalább 700 000 beteg maradhatna gyógyszer nélkül.
 

Figyelmeztettek arra is, hogy a társadalombiztosítási támogatásból kivont termékekhez egyedi engedély alapján a továbbiakban is hozzá lehet majd férni, ám azokért jóval többet kell majd fizetnie a biztosítónak, és a betegeknek akár több hónapot is várniuk kell majd a gyógyszerükre. Számos, terápiás áttörést jelentő termék esetében azonban még régebbi termék sem áll rendelkezésre.

A kényszerű termékkivonás súlyosan érintheti többek között a cukorbetegeket, asztmásokat, többféle daganatos megbetegedésben, HIV fertőzésben, szív-, érrendszeri megbetegedésben, véralvadási zavarban és sclerosis multiplexben szenvedő betegeket.

A csomagban a gyógyszerpiaci megszorításokon túl a miniszter pontosítaná az egészségügyi dolgozók előmeneteli és béremelési szabályait, kamarai tisztségválasztást, a jövőben nem tölthet be kamarai vezetői tisztséget közfeladatot ellátó személy, például kizáró ok az országgyűlési képviselőség.

Az óriási módosítócsomag sorsáról a végszavazás előtt hétfőn az Alkotmányügyi bizottság dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.