Lenyúlta a kormány a felajánlásokat

Terepjáró, laptop és kirúgott dolgozók végkielégítése lett abból az 1,1 milliárd forintból, amelyet az adózók 2009-es címzett felajánlásai nyomán a kormánynak a parlagfűprobléma kezelésére kellett volna fordítania. Az összeg sorsát jogerős bírósági döntés nyomán ismerhették meg az információra kíváncsi civilek.

A Hvg.hu riportja szerint az adónk egy százalékából származó pénz egyik legmegbízhatatlanabb kezelője maga a kormány: a parlagfű-mentesítésre szánt (még 2009-ben felajánlott, de már az Orbán-kormány idején elköltött) összeg legnagyobb részét az eredeti céltól teljesen független területeken használták fel, illetve egyszerűen felélték.

A jelzett évben az adófelajánlások egyik választható felhasználási lehetősége a parlagfűprobléma kezelése volt, amit 177 ezer adózó jelölt meg a bevallásban. Az így összegyűlt több mint 1,1 milliárd forint a témakör kormányzati gazdájához, a vidékfejlesztési tárcához került, ahol azonban – amint az a ParlagfűpollenNO Társaság és a TASZ adatigénylési pere végén kiderült – a legnagyobb részét a minisztériumi apparátusból elbocsátott dolgozók végkielégítésére költötték, a többit pedig egy nagy értékű terepjáróra, valamint laptopokra fordították.

Az esetet eredetileg a civilekkel együttműködve az LMP igyekezett felvenni a politikai napirendre, több parlamenti műfajban is szóvá téve, hogy az adófelajánlás sorsa követhetetlen, miközben a parlagfű elleni védekezést állandó forráshiány hátráltatja. Szabó Rebeka, aki akkoriban a mezőgazdasági bizottságban képviselte a pártot, jelenleg viszont az Együtt–PM szakpolitikusa, lapunknak azt mondta: haladéktalanul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalhoz fordul, mert úgy véli, hogy a céltól eltérő felhasználás jogszerűtlen, a Kehinek pedig eredeti rendeltetése szerint épp a kormányzati pénzfelhasználás törvényességének ellenőrzése (és nem a civil szervezetek háborgatás) lenne a feladata.

Az Együtt–PM a Kehitől kéri az ügy kivizsgálását
Az Együtt–PM a Kehitől kéri az ügy kivizsgálását
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Sallai R. Benedek, a parlament fenntartható fejlődési bizottságának LMP-s elnöke a Népszabadságnak azt mondta: példátlannak és felháborítónak tartja, hogy a minisztérium egyfelől folyamatosan bírságolja a földjük parlagfű-mentesítését elmulasztó gazdákat, másfelől a pénzhiányra hivatkozva széttárt karral sajnálkozik, amikor el kellene végezni a szükséges felméréseket az allergén növény terjedésével vagy a becslések szerint kétmillió embert érintő parlagfű-allergia megelőzésével kapcsolatban (jellemző, hogy az idei költségvetésben csak 46 millió forintnyi parlagfűkeret szerepel), közben pedig azt az összeget, amelyet az adózók eleve erre a célra ajánlottak fel, egyszerűen feléli. A politikus kijelentette: kezdeményezni fogja a testületben Fazekas Sándor agárminiszter meghallgatását, mert szeretné, ha a szaktárca vezetője elszámolna az adózóktól kapott pénzzel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.