Lenyelték: terepjáró és Sziget-nap a parlagfű ellen adott pénzből

A Fazekas Sándor vezette Földművelésügyi Minisztérium (volt Vidékfejlesztési Minisztérium) átcsoportosította az állampolgárok személyi jövedelemadójának egy százalékából érkezett felajánlásokat, melyeket 177 ezer adófizető parlagfű-mentesítésre szánt 2009-ben. A minisztérium főleg a végkielégítéseket és „likviditási zavarait" rendezte az összegből, de vettek belőle egy új telepjárót és költöttek Sziget-napra is 3 millió forintot.
A törvény alapján az adófizetőnek minden évben joga van a személyi jövedelemadójának 1 százalékát valamilyen civil szervezetnek felajánlani, másik egy 1 százalékból pedig valamelyik elismert egyházat támogatni, vagy az Országgyűlés által meghatározott, úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzatra is lehet fordítani.

2009-ben a parlagfű elleni harcra lehetett felajánlani a előirányzatra szánt 1 százalékot, amit ekkor több mint 177 ezer adófizető talált fontosnak. A parlagfű elleni védekezés ekkor a Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörébe tartozott, amely a befizetésekből 1 milliárd 100 millió forintos támogatásra tett szert.

A Parlagfűpollen No Társaság szerette volna megtudni, konkrétan mire költötte el a minisztérium ezt az összeget, de válasz hiányában 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indítottak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével. A Vidékfejlesztési Minisztérium ellen indított perben a Fővárosi Törvényszék a szervezetnek adott igazat, ezért kötelezték a tárcát az adatok kiadására, még ha a parlagfű elleni védekezésre szánt pénzt a minisztérium nem is konkrétan a parlagfű-mentesítésre használta fel – számol be az ítéletről a hvg.hu.

A vidékfejlesztési tárca már a perben közölte, hogy a több mint 1 milliárd forintból 600 milliót nem is parlagfű-mentesítésre költöttek, hanem tanyafejlesztési programra. Később az ítéletnek eleget téve a már Földművelésügyi Minisztériumra keresztelt tárca hivatalos kimutatásaiból kiderült, hogy a felajánlások nagy részét, 642 millió forintot átcsoportosítottak. A támogatás többi részét, 542 milliót zároltak, 100 milliót pedig visszatartottak, más kiadásokra. A zárolást később más előirányzatra csoportosították át, egy 2011-es módosítás alapján.

A felajánlások negyedét a minisztérium egyszerűen csak felélte, ahogy ők fogalmaztak, likviditási zavaraikat enyhítették. Az átcsoportosítás után megmaradt 483 millió forintból még 20 milliót költöttek el az elbocsátások miatti végkielégítésekre, így a minisztériumnak még a fennmaradó összegből kellett gazdálkodnia.

A Földművelésügyi Minisztérium beszámolója szerint a maradék 463 millió forintból finanszírozták a parlagfű ellenőrzésével megbízott földhivatalok helyszíni ellenőrzéseit, a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságainak kiadásait, valamint 100 millió forintért például a gyomnövény légi felderítését. De a kimutatáshoz csatolt számlák alapján vásároltak a pénzből irodaszereket, számítógépet, laptopot, finanszíroztak rendezvényeket. A felajánlott több mint 1 milliárd forintból támogatták a XXX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia megrendezését is.

A parlagfű pollenkoncentrációja augusztus-szeptemberben a legmagasabb, de ez a minisztériumnak nem számít, az összejött pénzből vettek egy új Ford Ranger terepjárót októberben, de a felajánlott pénzből támogatták a 2011-es Sziget-fesztivált, ahova egy napra kitelepültek, és előadásokat tartottak.

A földművelésügyi tárca által átadott anyag még nem teljes körű. Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője szerint teljesen mindegy, hogy átcsoportosításnak, zárolásnak vagy minek keresztelik el a pénz felhasználását, mert látszik, mi történt: a vidékfejlesztési miniszter saját hatáskörében úgy döntött, nem érdekli, hogy az adózók milyen célra ajánlották fel ezt a pénzt, akkor is másra fogják elkölteni. A szakértő szerint az átcsoportosítás és zárolás kormányhatározathoz kötött, ezért kormányszintű felelősséget vet fel az eset.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.