Lendvai újragondolná az MSZP-Együtt szövetséget

„Van úgy, hogy az élet nem igazodik a határozatokhoz” – véli Lendvai Ildikó, az MSZP elnöki tanácsadó testületének tagja, aki úgy gondolja, az ellenzéki együttműködés jelenlegi kereteinek újragondolása sem elképzelhetetlen.

Nem jött a katarzis, nincs miért tapsoljanak az emberek, ezért nem működik a nehezen összehozott baloldali együttműködés, így még idén "újra kéne rendezni a darabot" – értékelte a politikába a napokban visszatért Lendvai Ildikó, a szocialisták volt pártelnöke a hvg.hu-nak adott interjúban az MSZP–Együtt viszonyt. Állítja, egy közös miniszterelnök-jelölt, egy harmadik személy sokat segítene a szocialistáknak és Bajnai mozgalmának, de nincs ilyen bevethető ember a színen.

Az MSZP egykori elnöke szerint a „túlmozgásos” Gyurcsány komoly kockázatot jelent a baloldalra, de kihagyni az ellenzéki együttműködésből még nagyobb veszélyt jelent. 

Az MSZP-ben létrehozott elnöki tanácsadó testület kapcsán Lendvai hangsúlyozta: „nem is gondoljuk magunkról azt, hogy irányítani fogjuk a politikát”. Ez egy 5-7 tagú testület lesz, amely kifejezetten a kampányidőszakra koncentrál, és „nyilván ennyiféleképpen is fogjuk értékelni a helyzetet, a pártelnök pedig eldönti, melyikünk tanácsra hallgat”.

A mostani kampányról Lendvai Ildikó kijelentette: „ami eddig volt, az semmi. És az ország tétje is sokkal nagyobb. Látva, hogy a most kezdődő kampány nagyon kényes és durva lesz, (Mesterházy) Attila úgy látta, érdemes azokat a nézőpontokat is beemelni a döntés-előkészítésbe, amiket olyanoktól kap, akiket személyes érdekeik nem befolyásolják, mert nem indulnak a választáson, nincsenek rajta a listán”.

A 2010 óta eltelt időszakot értékelve a politikus kijelentette: „Nem akarom magyarázni a bizonyítványt, de egy picivel azért jobban állunk. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy közben létrejött egy új szervezet, Bajnai Gordon mozgalma, egy – Gyurcsány pártja – pedig kiszakadt az MSZP-ből. A szocialista párt mégis szinten maradt, és ezért jár elismerés a jelenlegi vezetésnek”.

Nem vitatja ugyanakkor, hogy az ellenzéknek együtt sincs akkora támogatottsága, mint a Fidesznek. Miközben kormányváltó hangulat van, „nem tudtuk bizonyítani, hogy van kormányváltó erő is” – fogalmazott.

„Vannak értelmes programjaink, van együttműködő partner, de hiányzik a mondandó szuggesztivitása és talán a megfelelő szervezeti konstrukció is, ami a kormányváltó szavazatokat nem fordítja egymás ellen” – állítja Lendvai Ildikó. A hvg.hu-nak a két szervezet megállapodására vonatkozó kérdésére hozzátette: „csak azt mondom, hogy a helyzet változott, tovább kell gondolni a lehetőségeket”.

Az MSZP lezárta ezt az ügyet, a politikus viszont – hangsúlyozottan személyes véleményeként megfogalmazva – úgy látja: „van úgy, hogy az élet nem igazodik a határozatokhoz”. Szerinte az események előrehaladtak, hiszen „Gyurcsány Ferenc itt van, bejött a szobába. Innentől akadémiai okoskodás lenne azon elmélkedni, hogy milyen jó lett volna, ha kint marad.

„Ezért is ilyen nagy kérdés, hogy mit kezdjen vele az MSZP. Mert azért nem csak a mi hibánk ám, hogy nehezen kezeljük a helyzetet. Gyurcsány is képes arra, hogy az MSZP számára kellemetlen, nem végiggondolt mondatokat mondjon. Az együttműködésnek vannak egészen laza formái is. Abban biztos vagyok, el kell kerülnünk, hogy egymás ellen induljunk egyéni körzetekben” – emelte ki Lendvai Ildikó.

Szerinte „Feri van olyan okos, hogy belássa: nem lehet a kudarc felelőse. Márpedig, ha nem állapodik meg velünk, akkor ő lesz az. Aki itt bűnbak lesz, az meghal. És joggal hal meg”. Lendvai Ildikó mindazonáltal nem javasolja az Együtt-PM-mel kötött szövetség felrúgását, de azt igen, hogy ne zárjanak ki semmit, és ne köpködjék „egymásra a tejbegrízt, hátha egyszer le kell ülni egy asztalhoz”.

Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja újságírói kérdésre egy hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: Lendvai Ildikó - aki a jövőben tanácsadó testület tagjaként segíti Mesterházy Attila pártelnököt - tett annyit a szocialista pártért, hogy egy ilyen ügyben képviselhesse magánvéleményét.
Az MSZP elnöksége azonban egységes abban, hogy nem nyitja újra az Együtt-PM-mel kötött megállapodást - közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.