Lendvai: A civil szféra nem kér a Nagy Testvérből

A civil szféra felnőtt, és a nem kívánja alávetni magát a "Nagy Testvér" uralmának. Nem kérnek abból, hogy a civil szervezeteket kormányzati befolyás alá vegyék – hangsúlyozza vasárnapi közleményében Lendvai Ildikó szocialista politikus.

A kormány nem tanult a médiatörvény és az egyházi törvény botrányából. A készülő civil törvénnyel harmadszor is ugyanabba a folyóba akar belelépni, és újabb autonóm szervezetek korlátozására tör. "Nagy Testvérként" viselkedik, aki mindent hatalma és ellenőrzése alá akar vonni, és a függetlenség morzsáját is veszélyesnek tekinti – állítja közleményében Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi, civil- és kisebbségi bizottságának tagja.

A civil törvény tervezete és az egyházi törvény nemcsak szellemükben hasonlítanak – véli a politikus. Szerinte azok a kisegyházak, amelyek a parlamenti kétharmad kegyét nem nyerik el, az új egyházi törvény szerint többé nem működhetnek egyházként, csak vallási egyesületként.

Most a civil törvény tervezete attól is megfosztaná őket, hogy legalább közhasznú egyesületek lehessenek – mutat rá Lendvai. A közhasznú minősítéshez ugyanis a tervezet szerint ezentúl csak az juthat, aki állami-önkormányzati feladatot lát el.

Lendvai hangsúlyozza: a médiatörvény és az egyházi törvény ellen már számos egyház, közéleti szervezet és személyiség tiltakozott itthon és külföldön egyaránt. A készülő civil törvény tervezete miatt máris számos civil szervezet fejezte ki aggodalmát. A civil szféra felnőtt, és a jelek szerint nem kívánja alávetni magát a "Nagy Testvér" uralmának. Nem kérnek abból, hogy a civil szervezeteket kormányzati befolyás alá vegyék.

Tiltakoznak az ellen is – hangoztatja a szocialista politikus –, hogy a támogatásról döntő testületekben a civilek által választottak az eddigi kilencven százalékos többség helyett egyharmados kisebbségbe szoruljanak. Nem akarják, hogy a fejük felett mindenről a kormányfüggő testületi tagok kétharmada dönthessen: az egyik egyharmadot adó kormánydelegáltak és a másik egyharmadban a miniszter kegyelméből kiválasztott szervezetek funkcionáriusai.

A tervezet minden civil szervezetet új bírósági bejegyzésre kötelez, és ezentúl szigorúbb feltételeket kell teljesíteni a "közhasznú" minősítés elnyeréséhez – figyelmeztet a politikus. Ha pedig egy szervezet elveszti ezt a minősítést, azzal azokat is büntetik, akiknek eddig segíteni tudott, hiszen a nem közhasznú szervezettől kapott segítség után már szja-t kell fizetni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.