Lendvai: Orbán is tudja, hogy nem állíthatja vissza a 13. havi nyugdíjat

Végül is mit tenne Ön, ha kormányra jutna, a 13. havi nyugdíjjal? - ezt kérdezi az Orbán Viktor Fidesz-elnökhöz címzett, szerkesztőségünkhöz is eljutatott levelében Lendvai Ildikó.

Az MSZP elnöke levelében sietett leszögezni, hogy nem Orbán Viktor kezét kéri meg (utalt rá, hogy Orbán "nem túlságosan lovagiasan válaszolt egy politikus asszonynak, Dávid Ibolyának - mondván, hogy nők nem szokták a kezét megkérni").

Lendvai Ildikó levelében úgy fogalmaz: igaz ,hogy annak idején a Fidesz nem szavazta meg a 13. havi nyugdíj bevezetését, de azóta súlyosan kritizálták kényszerű felfüggesztését, és ez ügyben név szerinti szavazást is kértek. "Ebből az emberek joggal hihették: Önök azonnal újrafolyósítanák." Most viszont a Story TV-n adott Orbán-interjúból kiderül, szó sincs erről - írja Lelndvai Ildikó. A műsorvezető kérdésére („Ha egy év múlva Orbán Viktor lesz a miniszterelnöke ennek az országnak, akkor elsőként állítjátok majd vissza a 13. havi nyugdíjat...?") adott válaszából kiderül: Ön is tudja, hogy ezt nem teheti. „A nyugdíjak az egy nagyobb tétel, ott óvatosabban kell eljárni, ott az a helyzet... először a gazdaság motorjait meg kell indítani. Tehát, ha nem termeli meg a gazdaság azt az erőt, amit aztán oda tudunk fordítani, vagy annak egy részét oda tudjuk fordítani a nyugdíjasoknak, a kiszolgáltatottak felé, akkor visszasüllyedünk oda, amit szocializmusnak neveztek, működő gazdaság nélkül tartottunk fenn olyan pénzosztó rendszereket, amit már régen nem tudott a gazdaság megtartani, fenntartani és pénzzel ellátni."

Sajnos, egyetértünk. Legyen bárki kormányon, a nyugdíjasok - pedig nagyon megérdemelnék - akkor kaphatnak a 12 havi törvényes nyugdíjemelésnél nagyobb összeget, ha a gazdaságból több pénz kerül a közös kasszába. Ezért fogadtunk el olyan törvényt, amely pontos feltételekkel határozza meg, milyen gazdasági növekedés esetén kaphatnak a nyugdíjasok ún. nyugdíjprémiumot. Szeretném tudni, Önök meddig nem fizetnék a 13. havi nyugdíjat? Mivel Ön erről nem beszélt, ezúton szeretném megkérdezni azt is, hogy döntene a FIDESZ a nyugdíjkorhatárról kormányra jutása esetén? Mit tenne a családi pótlékkal, amelyet kormányzásuk idején, válságmentes időszakban is befagyasztottak? - olvasható a szocialista pártelnök levelében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.