Lendvai: Nem akarunk politikai Trianont

Lendvai Ildikó szerint az MSZP nem fogja "agyonígérgetni magát", nem dumával, hanem tettekkel készül a következő országgyűlési választásra.

Az MSZP elnöke szombaton Budapesten közölte: pártja nem fogja elszórni a közös pénzt, nem pénzszórással, hanem valódi gondok reális és megfizethető megoldásával készül a választásokra. A szocialista párt politikai évadnyitója után tartott sajtótájékoztatón Lendvai Ildikó elmondta: azt kérték a rendezvényen megjelent képviselőiktől, képviselőjelöltjeiktől, hogy helyben is a konkrét teendőkre adjanak választ, elsősorban a közpénzek, a közrend és a munkahelyteremtés területén.

Lendvai Ildikó közölte: nem listáznak, nem stigmáznak, nem fenyegetnek, és ezt várják másoktól is
Mszp, Lendvai Ildikó

A politikus szerint a választásokra készülve nem fogják kétségbe vonni az ország eddigi teljesítményét, nem gondolják ugyanis, hogy mindig mindent elölről lehet kezdeni.

- Nem rombolással, hanem építkezéssel, nem tagadással, hanem állítással készülünk és kormányzunk. Nem háborúval, hanem együttműködéssel képzeljük el ezt az előttünk álló választási felkészülést - fogalmazott. A pártelnök úgy vélte, lehetetlen dolog, hogy minden párt azt mondja, amit a másik csinál, az teljesen rossz, mindent le kell rombolni, mindent elölről kell kezdeni.

- Ez nem lehet a gödrök országa - fogalmazott, megjegyezve, hogy Magyarország nem "lúzer ország, nem lúzer nemzet", nem mindig csak veszít és veszít. Hozzáfűzte: az elmúlt hét év teljesítménye, minden elkövetett hibával is, érték. Az eredmények közzé sorolta a dupla családi pótlékot, a sorkatonaság eltörlést, az útépítéseket.

Elmondta, könnyű néhány szóval jellemezni egy kormányzást, az Orbán-kormányét is. - Oly könnyű azt mondani: Josip, Kaya, szőlő, bánya, gödrök és árkok, kirekesztés - fogalmazott.

A szocialista politikus ezzel arra utalt, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteken pártja évadnyitóján a Gyurcsány-Bajnai-kormányokat öt szóval jellemezte: "Őszöd, Zuschlag, offshore, végkielégítések, megszorítások".

Lendvai Ildikó szerint nem azt akarják, hogy az ország két részre szakadjon, hanem hogy a legjobb teljesítményét nyújtsa egy olyan ország, amelynek van bal- és jobboldala, "van bal és jobb keze". Hangsúlyozta: "Nem akarunk politikai Trianont". Egy politikai Trianonnal, egy politikai háború rossz végével az ország nem vesztheti el politikai meggyőződés szerint nemzetének egy részét - fogalmazott.

Lendvai Ildikó közölte: nem listáznak, nem stigmáznak, nem fenyegetnek, és ezt várják másoktól is. Azt mondta, az évadnyitón jelenlévőktől azt kérték, az ősz mottója az legyen: "Figyelj és segíts". A szocialista politikusoknak fokozottan figyelniük kell a készülő banki etikai kódexre, ha az nem old meg minden orvosolandó ügyet, akkor azt ki kell egészíteni törvénnyel.

A pártelnök szerint figyelni kell arra, hogy a krízisalapot, az Út a munkához programot igénybe tudják venni az érintettek, valamint arra is figyelniük kell a jelölteknek, hogy nemcsak anyagilag, hanem erkölcsileg is rendbe kell tenni az országot. Megismételte, hogy az MSZP egyéni országgyűlési képviselő-jelöltjeinek több mint nyolcvan százalékát kiválasztották már, és közülük minden harmadik új jelölt.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt mondta, nyugodt, nem hisztérikus, de erős kampányra készülnek. Nem a jelszavakkal, hanem a konkrét cselekvéssel akarnak toborozni, abban bíznak, hogy a kedvezőbb forintárfolyam, a növekvő nettó fizetés, a település utcáin a több rendőr győzi meg a választókat - vélekedett.

Az MSZP elnöke beszélt arról is, hogy rendszerváltás utáni választások eddigi története "sajátos hullámhegyeket és hullámvölgyeket mutat": négyévente, a választások évében megnő a költségvetési hiány, majd a következő évben megszorítások következnek. Mint mondta, így volt ez 1994-ben, 1998-ban, 2002-ben is, bár akkor elmaradt a megszorítás, és 2006-ban is. Lendvai Ildikó szerint "a magyar gazdaság nem hullámvasút", abba akarják hagyni ezt a politikát, ezért a parlamentnek olyan költségvetés terjesztettek be, amely csak azt vállalja, amire pénz van, nem fog megnőni a költségvetési hiány, és nem kell egy új kormánynak megszorítással kezdenie. Elmondta,  októberben ismét találkozót szerveznek a képviselőjelöltekkel.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint vissza kellene vonni a 2010-es költségvetést, Lendvai Ildikó úgy válaszolt: "Na, az kéne még, hogy visszavonjuk". Meg lehetne nézni másnap a forint árfolyamát - folytatta - , ha azt a költségvetést visszavonnák, amely a nemzetközi gazdaság, a Nemzetközi Valutaalap támogatását bírja. Egy másik kérdésre, miszerint a jövő évi büdzsében 160 milliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól az eredetileg tervezett 120 milliárd forint helyett, a pártelnök közölte: ebből negyven milliárd forint nem tényleges kiadáscsökkentés, hanem például ennyivel kevesebb gyerek van. A 120 milliárd forint a valódi elvonás - jegyezte meg. Mint mondta, a nettó nyolcvan milliárd forintos elvonás is igaz, mivel más ágon, a közrend vagy az Út a munkához programra biztosított forrásokkal több pénz megy az önkormányzatokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.