Lendvai: az állam nem lehet balek

Az MSZP tűrhetetlennek tartja, hogy míg az ország takarékoskodik, legyenek olyan kiskirályságok, ahol más mércét alkalmaznak.

A közéletet, a közerkölcsöt, a demokráciát mérgezik az indokolhatatlanul magas juttatásokról, kifizetésekről szóló hírek, amelyeket a BKV-tól Debrecenen át Fejér megyéig lassan naponta kapunk - olvasható Lendvai Ildikó MSZP-elnök szerda esti közleményében. Az pedig végképp elfogadhatatlannak nevezi, ha a pénzszórás közpénzből történik, és a közpénz - jóval a végzett munka ellenértékén túl - magánzsebekbe vándorol.

"Ha kisjövedelmű emberek türelemmel viselik a takarékosság követelményeit, és a válság elleni védekezés érdekében tudomásul veszik a kiadások csökkenését, ha a kormány is visszafogja saját kiadásait és az állami vezetők jövedelmét, akkor nem vonatkozhat más mérce az önkormányzatokra, az állami és önkormányzati vállalatokra sem" - így a szocialista párt vezetője.

Megfogalmazása szertint az állam nem lehet balek, és nem hagyhatja, hogy a tisztességes emberek baleknek érezhessék magukat. A hatalmi ágazatok közti hatásköri határok nem jelenthetnek határt a tisztesség, a jó erkölcs, a méltányosság elemi normái számára. A kormánynak nyilván tiszteletben kell tartania az önkormányzatok és a vállalati szféra autonómiáját, de a parlament nem nézheti ölbe tett kézzel, hogy az országban kettős mérce érvényesüljön. Nem folyhat közpénz olyan szervezetekbe, ahol a közösség érdekeit és normáit semmibe veszik.

Az MSZP ezért a Bárándy Gergely és Hagyó Miklós által benyújtott törvényjavaslatot fontosnak tartja, de csak az út kezdetének tekinti. Javasolja, hogy készüljön olyan szabályrendszer, amely az önkormányzati és állami vállalatok állami támogatását a felelős és tisztességes gazdálkodás, valamint a vezetői önkorlátozás megvalósulásához köti. Vonatkozzanak a végkielégítés, jutalmazás, javadalmazás, ellenőrzés, átláthatóság ugyanazon követelményei az önkormányzati és az állami-önkormányzati tulajdonban lévő vállalati szférára, mint amit az üvegzseb-törvénnyel, az állami végkielégítések, prémiumok 2003-as korlátozásával, az Állami Számvevőszék ellenőrző szerepének biztosításával, a jelenlegi vezetői jövedelem-korlátozásokkal a kormányzat a maga hatáskörében már megkövetelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.