Lendvai: 'nem én vagyok Bajnai főnöke'

A 13. havi nyugdíj megszüntetését tartja az egyik legfájdalmasabb megszorításnak az MSZP új elnöke. Lendvai Ildikó szerint az új kormány válságkezelési programja nem fog befejeződni 2010-re. Elismerte, nem volt fedezet a Medgyessy-kormány idején a szociális túlköltekezésre.

Lendvai Ildikó a legnehezebb és legfájdalmasabb megszorító lépésnek nevezte, hogy valószínűleg a mostani 13. havi nyugdíj korábban tervezett "beolvasztására" sincs mód. Az MSZP vasárnap megválasztott új elnöke erről a Magyar Televízió Napkelte című műsorában beszélt hétfő reggel.

Mint mondta, az új kormány válságkezelési programja biztosan nem fog teljes egészében befejeződni 2010-re. Azonban a legnehezebb, legkeserűbb, leggyorsabb - és talán a gazdaságélénkítő - lépések is elkezdődnek, tette hozzá.

Az előre hozott választásokkal kapcsolatban úgy vélekedett: természetes és normális, ha a válságkezelő lépéseket az emberek különböző konstrukciókban képzelik el. "Az, hogy vasárnap tüntetés volt (...), azt én egy normális dolognak érzem. Nem nemzetárulás azt hinni, hogy az előre hozott választás a jobb, és nem nemzetárulás ennek az ellenkezőjében hinni. Én (...) az ellenkezőjében hiszek" - fogalmazott.

A Medgyessy-kormány 100 napos programjával kapcsolatban úgy fogalmazott: utólag hibának látszik, akkor azonban a világgazdaság felívelő periódusban volt. "Mindenki azt hitte, hogy megvan a fedezete; nem védem, nem volt meg" - mondta. Hibának nevezte, hogy a szociális túlköltekezést nem tudták megakadályozni 2006 előtt, az ez utáni időszakot viszont - mint fogalmazott - vállalja.

Arra a felvetésre, hogy meddig fog tartani pártelnöki mandátuma, úgy reagált: ez körülbelül egybeesik a párt jogrendszere szerinti rendes határidőkkel.

Arra, hogy ki lesz Bajnai Gordon főnöke, közölte: "nem én vagyok a főnök, hanem az ország igénye a főnök". A kormánytagokkal kapcsolatban kiemelte: tiltólista nincs, alkalmassági lista viszont van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.