Lendvai: a demokratikus jövő a tét

Lendvai Ildikó MSZP-elnök szerint a választáson nem csak a jelöltekről, hanem a demokratikus politikai szerkezet jövőjéről is szavazunk. Közölte: továbbra is szeretnék, ha megvalósulna a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeinek vitája.

Nem csak a pártokról és képviselőjelöltekről, hanem a demokratikus politikai szerkezet jövőjéről is szavazunk - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerdán Veszprémben, egy lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón. Lendvai Ildikó szerint "veszélyes, ha a fürdővízzel kiöntjük a gyereket, vagyis az olykor értelmetlen politikai hidegháborúval együtt ki akarjuk önteni a demokratikus többpártrendszer lényegét, a valódi vitát is". "Nekünk tehát nem csak kampánymódszerünk, hanem politikai eszményünk és értékünk is a valódi vita, a vélemények szabadsága és sokszínűsége" - hangsúlyozta a kormánypárt elnöke.

Hozzátette: az igazi többpártrendszer olyan, ahol a mindenkori kormányoldalnak politikai kontrollja és ellensúlya van. Lendvai Ildikó szerint azonban ma "a demokratikus politikai szerkezet ellenében sokfajta veszélyes törekvés jelentkezik". Mint mondta: vannak enyhébb és egészen durva módszerei is a vita megszűntetésének. Enyhébb formában jelentkezi például a Fidesz oldaláról a vita nélkül elképzelt politikai szerkezet eszménye - fogalmazott. Mint mondta: vagy úgy, hogy egyetlen párt 15-20 évre bebetonozott hatalmát tartják ideálisnak, vagy úgy, hogy már a kampányban is mellőzik az összes lehetőséget, amely valódi vitára ad alkalmat.

"Megismételjük azt a felhívásunkat a Fideszhez, hogy még március 15. előtt igazi szakpolitikai vitákat szeretnénk a két fő rivális, a két nagy párt között, amit folytathatna és betetőzhetne a szokásos miniszterelnök-jelölti vita" - mondta Lendvai Ildikó. Úgy fogalmazott: aki fél a vitától, azzal kapcsolatosan jogos kételyek merülhetnek fel, hogy miképpen képzeli a következő négy évben a parlamenti demokrácia formáinak a működését. "Ha már a kampány főpróbáját is elblicceli, mi lesz akkor az előadásban" - jegyezte meg az MSZP elnöke.

Elmondta: aggasztónak látják a vitát ellehetetlenítő törekvések sorában azt is, ha egy párt oly módon is kerüli a vitát, hogy nem csak mások álláspontját nem akarja meghallgatni, de az sem világos, hogy neki magának mi az álláspontja. "Két-három napja próbáljuk szóra bírni a Fideszt, hogy az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban mi a valódi álláspontja, mit képvisel" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

"Nem tartom véletlennek, hogy nem kapunk választ, de ugyanakkor nem tartom tisztességesnek sem" - tette hozzá. Az MSZP elnöke szerint a demokratikus vita mellőzésének durva törekvéseire pedig a Jobbik szolgáltatott példát. Mint mondta: "kiderült az is, hogy a Jobbik nem egyszerűen radikális párt, hanem számos, vagy legalábbis néhány politikusa a megalapozott gyanú szerint már nem csak a demokratikus kereteket, hanem általában a parlamenti kereteket is kétségbe vonja és az erőszak módszerét választaná".Lendvai Ildikó szerint, "ha a Jobbik valóban parlamenti párt akar lenni, s nem csak azért kopog a parlament kapuján, hogy bedöntse azt (...), akkor minden kapcsolatot meg kellett volna szakítania Budaházy Györggyel". Rámutatott: akit korábbról emberölés előkészítésével gyanúsítanak, ám most már kiderült az is, hogy a Magyarok Nyilai nevezetű terrorszervezettel való kapcsolattartásban is "alaposan gyanúsítható"

Morvai Krisztina, a Jobbik alelnöke, európai parlamenti képviselője azonban "továbbra is fórumot tartott Budaházy György kopogtató céduláinak gyarapítása érdekében és nyilvánosan is vállalta, hogy továbbra is mellette áll" Budapest adott kerületében, ahol Budaházy György függetlenként indul a választáson. "Ez több mint radikalizmus, ez az erőszak pártfogolása és az erőszakkal kötött szövetség" - mondta Lendvai Ildikó.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.