Felmondott Rockenbauer Zoltán - már el is búcsúzott

Megkezdték csütörtökön a kirúgásokat a közmédiában, annak ellenére, hogy a szakszervezetek kedd este bejelentették a sztrájkbizottság megalakítását, ami pedig a törvény szerint további hétnapos egyeztetést követel a munkáltatóval, és ez idő alatt nem lehet megkezdeni vagy folytatni a leépítést.

Csütörtök délelőtt már több dolgozó megkapta az előzetes értesítést arról, hogy a munkáltató a továbbiakban nem számít a munkájára. A csoportos létszámleépítés szabályai szerint a dolgozók az előzetes értesítők átadása után harminc nappal kapják meg a végleges felmondási papírjukat.

A Népszabadság információi szerint az elbocsátásokkal összefüggésben felmondott Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztőségének vezetője. Rockenbauer az első Orbán-kormány kulturális minisztere volt, a 2010-es kormányváltás után nevezték ki a kulturális főszerkesztőség élére.

Lapunk információi szerint az MTVA vezetését nem érte meglepetésként Rockenbauer felmondása. A főszerkesztő ugyanis már korábban, a kirúgási listák összeállításakor jelezte, hogy ha a kulturális szerkesztőség zömét elbocsátják, akkor tiltakozása jeléül maga is távozni fog. Úgy tudjuk, Rockenbauer Zoltán csütörtökön már el is búcsúzott kollégáitól. Információink szerint a főszerkesztő helyettese, Bánki Ilona pedig nyugdíjba vonul.

Az MTVA sajnálattal vette tudomásul Rockenbauer Zoltán főszerkesztő lemondását. Egyúttal köszönetet mond azért a munkáért, amelynek segítségével a közmédia kulturális kínálata az elmúlt két esztendőben megújult, s amelynek eredményeként a rádiós és televíziós kulturális tartalom tekintetében a közmédia piacvezetővé vált. Az MTVA közleménye szerint a Kulturális Főszerkesztőség tevékenysége nyomán olyan új tartalmak kerültek képernyőre, mint például a közmédiában megjelent operabemutató, a MÜPA-koncertek, a Kortárs című kulturális magazin, a Kultikon, vagy a most is zajló Fölszállott a páva című népi kultúrát sikeresen bemutató tehetségkutató.

Megtudtuk: a mostani elbocsátás főként a műsorkészítőket érinti. A rádiós területről olyan szakmájukban ismert és neves újságírókat is elbocsátanak, mint Sándor Erzsébet, M. Dénes Tamás, Király István Dániel, Horváth Judit, Várkonyi Bene. A hírek szerint a tévések közül megválnak Hajagos Andrea műsorvezetőtől, Balla Györgyi riportertől és Czinege László szerkesztőtől.

Az MTVA novemberben jelentette be, hogy újabb 250 dolgozótól akar megválni. Ezt a számot kedden korrigálták, az eredetileg tervezetthez képest mintegy negyvennel kevesebb dolgozó munkaviszonyát szüntetik meg. (Az eddigi két nagy leépítés során 900 embert küldtek el, jelenleg 2300 dolgozója van az MTVA-nak.)

A szakszervezetek kedden levelet küldtek Böröcz Istvánnak, az MTVA vezérigazgatójának. Ebben jelentették be a sztrájkbizottság megalakítását. Céljai között szerepel az elbocsátás mértékének érdemi csökkentése, valamint az esetleg leépítésre kerülő dolgozók helyzetének enyhítése. A szakszervezetek kezdeményezték a tárgyalások mihamarabbi megkezdését. Az érdekvédők szerint az MTVA nem közszolgáltató cég, így az elégséges szolgáltatásról nem szükséges megállapodniuk a munkáltatóval. Felkérték az MTVA-t, hogy az egyeztetések ideje alatt ne kezdjen bele a csoportos leépítésbe.

Már hétfőn nyilvánvalóvá vált, hogy megállapodás nélkül zárul a csoportos leépítésről folytatott tárgyalássorozat az MTVA és a központi üzemi tanács között. Az üzemi tanács azért nem írta alá a megállapodást, mert álláspontja szerint a munkáltató a több mint 15 napig tartó tárgyalás végére sem tudta meggyőzni a testületet a csoportos létszámleépítés ilyen arányú szükségességéről. Az MTVA szerdán bejelentette, hogy a megállapodás nélkül is kész megvalósítani a csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalók segítésére tett enyhítő ajánlatait. Ennek részeként az eredeti tervekhez képest mintegy negyven fővel kevesebb dolgozó munkaviszonyát szünteti meg, a közös megegyezéssel távozók részére pedig plusz egyhavi távolléti díjat ítél meg. A munkaviszony megszűnésének időpontját rugalmasan kezelik, valamint tizennyolcmillió forint induló tőkével segélyalapot hoznak létre a csoportos létszámleépítés során érintett munkavállalók megsegítésére, amellyel elsősorban a családos, nagycsaládos munkavállalók helyzetén igyekszik segíteni.

Rockenbauer Zoltán
Rockenbauer (képünkön) és Barki új műveket is talált
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.