Megint nincs többsége a fővárosi koalíciónak

Bihary Gábor, az óbudai MSZP frakcióvezetője veheti át az MTI szerint a pénteken lemondott Kivágó Iván Györgyné helyét a Fővárosi Közgyűlésben - ezzel ismét helyreállhat a budapesti MSZP-SZDSZ koalíció többsége.

Lemondott fővárosi képviselői mandátumáról pénteken Kivágó Iván Györgyné, aki csütörtökön tette le képviselői esküjét, s azt követően szavazatával biztosította a főváros ez évi költségvetésének elfogadásához szükséges egyfős MSZP-SZDSZ-es többséget. A főváros kerületi koordinációs bizottságának továbbra is tagja marad.

Az MTI információi szerint az MSZP budapesti vezetése a jövő héten várhatóan Bihary Gábort jelöli majd a megüresedett helyre. Bihary, aki jelenleg a III. kerületi önkormányzat MSZP-frakcióvezetője, 1994-2006 között már volt fővárosi képviselő. A fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottságának jelenleg is külsős tagja.

Tiba Zsolt, a Fővárosi Választási Iroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a képviselő formailag megfelelő lemondását továbbítják a Fővárosi Választási Bizottságnak. Mivel az MSZP még nem nevezte meg a lemondott politikus utódát, a választási bizottságnak egyelőre nincs teendője ez ügyben - jegyezte meg. Hozzátette, hogy szombattól ismét 66 fős a Fővárosi Közgyűlés, amelynek 33 MSZP-SZDSZ- és ugyanannyi Fidesz-KDNP-MDF-képviselő a tagja.

Kivágó Iván Györgyné a közgyűlésben a mandátumáról április végén előzetes letartóztatása miatt lemondott Hunvald György helyét vette át. Eskütételével és szavazatával lehetővé tette, hogy két hónapos csúszással költségvetése legyen a fővárosnak. Kivágóné jelölését ellenzéki és szabad demokrata politikusok is bírálták pártállami kémelhárítós múltja miatt. Kivágóné még a képviselői esküjét megelőző napon bejelentette, hogy a személyét és családját ért inzultusok, valamint szavainak kiforgatása miatt pénteken lemond fővárosi képviselői mandátumáról. A továbbiakban is teszi majd dolgát Soroksár alpolgármestereként és részt vesz a főváros kerületi koordinációs bizottságának munkájában.

Az MTI információi szerint ha Kivágóné legvalószínűbb utódját, Bihary Gábort az MSZP budapesti párttanácsa jövő szerdán fővárosi képviselőnek jelöli, akkor - ha jelölését nem támadja meg senki - a politikus május 29-én leteheti esküjét a Fővárosi Közgyűlésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.