Lemondott Dombóvár szocialista polgármestere - még mielőtt a bíróság küldi el

Távozik posztjáról Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere. A szocialista politikus vélhetően azért távozik, mert egy bírósági ítélet hamarosan úgyis erre kötelezte volna őt.

Szabó Loránd szerdán nyújtotta be lemondását Dombóvár alpolgármesterének, Krauss Péternek. Szabó nem indokolta döntését, s nem nyilatkozott az ügyben. Az alpolgármester - tudósítónk kérdésére válaszolva - nem cáfolta azt a feltételezést, hogy Szabó egy vesztésre álló per miatt kényszerült távozásra. Ugyanezt erősítette meg Tóth Gyula, az MSZP dombóvári szervezetének elnöke is.

Tudni kell, hogy a Dombóvárt 2002 óta vezető Szabó az elmúlt években többször is perbe bonyolódott Naszvadi Balázzsal, a város egyik fideszes képviselőjével. Március 17-én a dombóvári bíróság elmarasztalta Szabót. Az ítélet szerint a polgármester alaptalanul állította, hogy Naszvadi a dombóvári kistérség területfejlesztési tanácsának vezetőjeként hatmillióval megkárosított 16 települést. Szabót a bíróság - nem jogerősen - százezer forintra büntette rágalmazásért.

A polgármester fellebbezett, ám tudta: ha jogerősen is elítélik, akkor elveszíti városvezetői posztját, mivel a terhére rótt bűncselekményt a tisztségével összefüggésben követte el. A másodfokú eljárásban július 2-án hirdetnek ítéletet, s úgy tűnik, Szabó a számára kellemetlen végzésnek kívánt elébe menni lemondásával.

A rágalmazási per elsőfokú ítélete előtt és után Szabó megpróbálta rávenni Naszvadit, hogy vonja vissza feljelentését. A polgármester a pertől való elállásért kétmillió forintot ajánlott Naszvadinak, s a pénzt el is küldte sofőrjével. Szabó ígéretet tett arra is, hogy a fideszes képviselőt az általa irányított dombóvári közgyűlés megválasztja tanácsnoknak, emellett a Naszvadit foglalkoztató alapítvány Dombóvárral szemben fennálló, másfél millió forintos tartozását az önkormányzat elengedi.

A pénz átadásáról, illetve az alkudozásról kép- és hangfelvétel készült, s Naszvadi - e dokumentumokat mellékelve - vesztegetésért feljelentette Szabót. Utóbb Szabó is feljelentette ugyanezért Naszvadit. Ennek az ügynek a vizsgálata még folyik. Daubner Gabriella, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője elmondta: várhatóan egy hét múlva megszületik a vádemelési javaslat, s az eddigi bizonyítékok alapján csaknem biztos, hogy a nyomozók Szabó megvádolását és Naszvadi felmentését indítványozzák.

Ez az ügy azonban Szabó városvezetői státuszát már nem befolyásolja. Szabó távozása miatt négy hónapon belül polgármester-választást kell kiírni Dombóváron. Jelenleg a városi közgyűlésben az MSZP-nek és szövetségeseinek van többsége, s ez akkor sem változik, ha az időközi választást az ellenzék jelöltje nyeri meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.