Wieszt-ügy: lemondatnák az előzetesben lévő politikust

Minden posztjáról lemondatná a Fidesz Wieszt Jánost, akinek vesztegetés gyanúja miatt - nem jogerősen - a bíróság ma elrendelte az előzetes letartóztatását. Újbuda szocialista polgármestere közleményben határolódik el a Wieszt-ügytől.

A Fidesz arra kéri a szocialistákat, hogy Wieszt János a jövőben sem a XI. kerületi önkormányzatban, sem a Fővárosi Közgyűlésben ne képviselhesse a kelenföldi lakosokat, illetve a budapestieket - mondta szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Kupper András. A parlamenti képviselő kijelentette, ha ezt nem teszik meg, akkor a kerületben rendkívüli önkormányzati ülést hívnak össze azzal a céllal, hogy Wieszt János sem a vagyongazdálkodási bizottság elnökeként, sem képviselőként ne vehesse fel a tiszteletdíját. 

A szocialista politikust kedden vették őrizetbe vesztegetés gyanújával, ma pedig elrendelték az előzetes letartóztatását.

Kupper András emlékeztetett rá, hogy a XI. kerületben ez már nem az első ilyen eset. Mint mondta: a Zuschlag-ügy harmadrendű vádlottját, Krausz Csabát is lemondásra szólították fel. Ahogy Krausz Csabát visszahívták, úgy kell visszahívni Wieszt Jánost is.

A sajtótájékoztatón részt vett Simicskó István is, a XI. kerületben országgyűlési képviselővé választott kereszténydemokrata politikus, aki leszögezte: ha egy közszereplő ilyen méltatlan magatartást tanúsít, akkor le kell mondania. Véleménye szerint ezt az ott lakók is joggal várják el.

Kupper András arra a kérdésre, hogy korábbi felszólítására jeleztek-e mások hasonló zsarolási kísérletet a kerületben, azt felelte, hogy panaszbeadványokat kapott, de ezekben az ügyekben tárgyi bizonyítékokat is szolgáltatni kellene.

Molnár Gyula, Újbuda szocialista polgármestere a Wieszttel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben azt írja, hogy a képviselő ügye az igazságszolgáltatásnál van, a szervek szakszerűen végzik a dolgukat. a kerület működésének érdekében megtette a szükséges politikai lépéseket és felkérte a kerületi jogi bizottságot az elmúlt időszak vagyongazdálkodási döntéseinek ellenőrzésére. Közölte: az elmúlt 12 év vagyonhasznosítási gyakorlatának és elveinek vizsgálatára bizottságot hoztak létre, az ügyben érintett ingatlanokkal kapcsolatban pedig a polgármester hivatalból a bírósághoz fordult. "Vannak tehát szükséges jogi és nyilván politikai lépések. Azonban arra kérek mindenkit, hogy a felesleges és a városunk egészét és jó hírét tekintve káros, a csak és kizárólag a következő választási kampányban előny szerzésére szolgáló lépéseikhez és politikai, taktikai céljaikhoz ne a kerületi önkormányzatot használják" - fogalmaz Újbuda polgármestere.

A Fidesz hatalommal való visszaélés miatt tett följelentést

A Wieszt-ügy május 20-án pattant ki, az Index.hu-n megjelent videófelvételen a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János, az MSZP helyi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról van szó. A Fidesz helyi szervezete a videó alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett a politikus ellen.

Vesztegetéssel gyanúsítják

Az MSZP-s politikust kedden hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta: a férfit őrizetbe vették, majd a lakásán és egy másik ingatlanban is házkutatást tartottak. Ezt követően gyanúsítottként hallgatták ki hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt. Az ügyészség indítványozza a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését, melyet a Budai Központi Kerületi Bíróság ma el is rendelt. A döntés azonban nem jogerős

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.