Leváltaná alpolgármestereit Pécs új vezetője

Megvonta Pécs szocialista alpolgármestereinek jogköreit szerdán Páva Zsolt, a város vasárnap megválasztott fideszes polgármestere. Az érintettek szeretnének megállapodni. Frissítve.

Páva Zsolt Pécs polgármestereként szerdán ült le először tárgyalni a város három szocialista alpolgármesterével. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Páva bejelentette, hogy megvonta minden jogkörüket, beleértve aláírási jogukat is. Az új polgármester hozzátette: az lenne a helyes megoldás, ha egy fideszes és egy MSZP-s alpolgármestere lenne a városnak. Páva szerint a város gazdasági helyzete indokolttá teszi az alpolgármesterek számának csökkentését, azt pedig a politikai erőviszonyok indokolják, hogy a közgyűlés két legerősebb pártja egy-egy helyettest delegáljon.

A három szocialista alpolgármester közül Tóth Bertalan elmondta: a pécsi közgyűlés MSZP frakciója azt várja Páva Zsolttól, hogy komplex elképzelése legyen arról, miképp tud Pécs megbirkózni gazdasági nehézségeivel, intézményrendszerének fenntartásával és fejlesztési projektjeivel a következő másfél évben. Egy ilyen komplex terv részét képezhetik a személyi kérdések is, ám a közgyűlésben többségben lévő MSZP-SZDSZ koalíció a személyi kérdésekre csak akkor mond igent, ha sikerül Pávával megegyezni a város jövőjéről. Tóth hangsúlyozta: az MSZP frakció nem zárkózik el a személyi változásoktól, így attól sem, hogy kevesebb alpolgármestere legyen a városnak.

A jogszabályok egyébként nem teszik azt lehetővé, hogy egy polgármester felmenthesse alpolgármestereit. Ez azt jelenti, hogy a három pécsi alpolgármester csak saját akaratából távozhat posztjáról. Mivel Páva megvonta az alpolgármesterek minden jogkörét, a három vezető tulajdonképpen munka nélkül maradt. Ezt Tóth Bertalan is megerősítette: a szocialista politikus úgy fogalmazott, hogy mostantól ugyanannyi jogkörük és feladatuk van, mint bármelyik közgyűlési képviselőtársuknak. Konszenzus nélkül azonban Páva semmiképp sem állíthat fideszes alpolgármestert helyetteséül: az alpolgármester személyére ugyan ő tehet javaslatot, ám megszavazni csak az MSZP-SZDSZ koalíció támogatásával tudja jelöltjét. A három alpolgármester - erről és a komplex tervről - a jövő hét elején tárgyal újra a polgármesterrel.

Addig viszont megtörténik Páva Zsolt beiktatása. Az új polgármester a péntekre összehívott rendkívüli közgyűlésen teszi le hivatali esküjét. Tóth Bertalan elmondta: Páva azt kérte, hogy hadd tegye le az esküt a Széchenyi-téren, ám az MSZP frakció teátrálisnak véli ezt a gesztust és ragaszkodik ahhoz, hogy az eskütétel a szokott helyen, vagyis a városháza dísztermében legyen.

Páva Zsolt szerda délutáni közleményéből megtudtuk: a polgármester nem csak a városházán, hanem péntek este a Széchenyi téren, a pécsiek előtt is elmondja az eskü szövegét. Ezzel azt demonstrálja, hogy "a pécsiek győztek a választáson, és nekik tartozik elszámolással" - olvasható a közleményében.

Páva Zsolt tíz év után térhet vissza a polgármesteri székbe
Páva Zsolt tíz év után térhet vissza a polgármesteri székbe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.