Lemondatná a Fidesz a váci polgármestert

Lemondásra, illetve a polgármester-jelöltségtől való visszalépésre szólította fel Vác jelenlegi városvezetőjét, Bóth Jánost a Fidesz polgármester-jelöltje.

Az ügy előzménye, hogy az egyik videómegosztó portálon nyilvánosságra került egy állítólag Bóth János szavait idéző, őt kompromittáló felvétel. Pető Tibor fideszes polgármester-jelölt az erre a felvételre is utaló, a sajtótájékoztatón felolvasott, majd később a polgármesteri hivatalban Bóthnak átnyújtott petíciójában egyebek mellett úgy érvel: a jelenlegi polgármester a politikai túlélés érdekében mindenre képes. Bóth János nyilvánosságra került, zárt körben elhangzott mondatai büntetőjogi felelősséget is felvetnek, ezért a Fidesz helyi csoportja feljelentést tesz a rendőrségen - jelentette ki.

A kormánypárti polgármesterjelölt által említett kétrészes felvételt "váci őszödi beszédként" a napokban ismeretlenek tették fel az egyik videómegosztó portálra. A felvételen Bóth Jánostól, Vác jelenlegi polgármesterétől hallhatók több témakörben őt kompromittáló mondatok. A trágár megjegyzéseket sem nélkülöző, néhol hang nélküli szövegrészletek egyebek mellett arról szólnak, hogyan vélekedik Bóth János a városi bérlakás-igényről, a nyugdíjasokról, a kampányról, illetve saját győzelmi esélyeiről.

Az idézett mondatok között szerepel például, hogy "a jó édesanyátokat, ha nem szeretitek Gyurcsányt, küldjétek vissza (...) a 13. havi nyugdíjat", illetve az, hogy "a háborúban nem működnek a törvények, a kampány nem háború, csak háborús jellegű".    Saját esélyeiről a videó szerint Bóth úgy nyilatkozott, hogy ha kicsi ez az esély, akkor "b...k meg, nem fogom rátenni az életemet".

A felvétel egy iskolaigazgatói pályázat részleteit taglalva azt sugallja, hogy Vác polgármestere úgymond "elhajtotta" azokat az érdeklődőket, akik az előre kiszemelt szocialista képviselőn, Váradi Iván Attilán kívül pályázni szerettek volna. Amikor a hír valóságtartalmára egy testületi ülésen Tomori Pál, a Fidesz-KDNP Összefogás frakciójának helyettes vezetője rákérdezett, Bóth tagadta, hogy bárkit lebeszélt volna a pályázásról, ám a hangfelvétel szerint szűk körben állítólag azt mondta párttársának: "sokat küzdöttem, hogy elhajtsam, akik pályáztak,(...) de elértük, hogy most már csak te vagy egyedül". (Ez utóbbi hangfelvétel-részlet miatt tett feljelentést a Fidesz).

Pető Tibor a csütörtöki sajtótájékoztatón - "Bóth-álarcot" viselő szimpatizánsok karéjában állva - felháborítónak nevezte, hogy Vác jelenlegi vezetője minősíthetetlen kifejezésekkel illette a nyugdíjasokat, "szüleinket és nagyszüleinket".

Szerinte Bóthnak le kellene mondania tisztségéről, illetve polgármesterjelöltségéről, hogy tiszta víz kerülhessen a pohárba Vácott, ahol teljesen új politikára van szükség.

Pető Tibor a Főtérről a Polgármesteri Hivatalba ment, ahol némi közjáték után átadta petícióját Bóth Jánosnak, aki ellenközleményben válaszolt.

"Javaslatát nevetségesnek, bár elgondolkodtatónak tartom és természetesen visszautasítom. Úgy tűnik, hogy a polgármesteri programja hiányát ilyen méltatlan akcióval kívánja leplezni"- írja egyebek mellett az MSZP-s polgármester.

Pető Tibor újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: nem tudja, hogy összevágottak-e a videómegosztóra feltett felvételek, de a mondatok önállóan is megállják a helyüket.

Bóth János az MTI megkeresésére azt mondta, hogy 4-5 évvel ezelőtti beszélgetésekből kiollózott, összevágott videóról van szó, amit gyanúja szerint egy olyan "beteg" képviselő készíthetett, akinek voltak már hasonló akciói másokkal szemben korábban is.

Az MTI által megkérdezett váci jobboldali, illetve független (volt MSZP-s) önkormányzati képviselők elmondták, hogy nekik is ismerőseik hívták fel a figyelmüket az említett videóra, amiről nem kívánnak nyilatkozni.

Kiss János, az MSZP-frakció tagja ugyanakkor katasztrofálisnak nevezte a szerinte valamennyi helyi politikusnak ártó videós ügyet, mert az a helyi politika "mélyre süllyedéséről" tanúskodik, s végképp elveheti az emberek kedvét a voksolástól. Hozzátette: noha számos frakcióülésen és beszélgetésen volt jelen Bóth társaságában, nem emlékszik, hogy a felvételen szereplő mondatok elhangzottak volna, ám bizonyos részekről szerinte egyértelműsíthető a szövegkörnyezetből való kiemelés. A valószínűleg baráti beszélgetéseken felvett káromkodást "profi kivitelező" vághatta össze a videón hallható-olvasható mondatokkal, ilyet másokról is bármikor lehetne szerkeszteni - közölte Kiss.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.