Lemaradt a BKV a belga bombaüzletről?

Harminc alacsonypadlós, csuklós, legfeljebb tízéves városi busz beszerzésére írt ki közbeszerzési eljárást a BKV. A közlekedési vállalat jövő szerdáig várja az ajánlatokat, három napra rá eredményt is hirdetnek. A nyertesnek május 29-ig kell leszállítania a járműveket – mondta lapunknak Szilágyi Károly szóvivő.

Hozzátette: a BKV-nak nagyjából egymilliárd forintos kerete van buszbeszerzésre. A fővárosban közlekedő buszpark átlagéletkora 15 év feletti, a gyakran meghibásodó járművek pótlására sincs nagyon tartalékbusz. Ezért volna sürgető frissíteni a buszparkot.

A BKV tavaly februárban már kiírt hasonló tendert, akkor legfeljebb hároméves buszokról szólt a pályázat, amelyre mindössze egy ajánlat érkezett, a korábbi, nagy vihart kavart és Antall Attila korábbi vezérigazgató távozásához is vezető használtbusz-tenderről ismerős Alfa Busztól. A cég darabonként nyolcvanmillió forintért kínált – igaz, vadonatúj – buszokat, ezt viszont a BKV drágállotta, a pályázaton ezért nem hirdettek eredményt.

Február közepén kapott információt a közlekedési vállalat arról, hogy a belga Van Hool cég 32, nyolcéves, átlagosan háromszázezer kilométert futott buszt kínál eladásra – járművenként húszmillió forintért. A közlekedési vállalatnál rendkívül előnyösnek tartották a konstrukciót, hiszen a Van Hool a buszok szállításán kívül a sofőrök és karbantartók képzését, valamint az alkatrészutánpótlást is vállalná. Lapunk akkor azt írta, hogy a BKV zártkörű, meghívásos közbeszerzést szeretne mielőbb kiírni, a Van Hool ugyanis csak egy hónapig tartja az ajánlatát.

Ezzel kapcsolatban a szóvivő lapunknak azt mondta: a mostani busztenderen természetesen a Van Hool is indulhat. Azt sem tartotta kizártnak, hogy azóta a belga cég már túl is adott a járműveken. A belga cég hivatalos honlapján csütörtök délután is föllelhető volt az ajánlat, február 19-i közzétételi dátummal és azzal, hogy az a weboldalon való megjelenéstől számítva, egy hónapig érvényes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.