Lelkileg nem bírta az RTL Klub vezérigazgatója

Távozik az RTL Klub éléről Dirk Gerkens vezérigazgató. A nemzetközi RTL Csoport szűkszavú közleménye szerint Andreas Rudast nevezték ki azonnali hatállyal az RTL Magyarország ideiglenes vezérigazgatójává.
A most kinevezett Rudas emellett megtartja eddigi pozícióját is, és továbbra is ő lesz az RTL Csoport közép-európai és ázsiai ügyekért felelős regionális alelnöke. A hivatalos tájékoztatás szerint Dirk Gerkens részére, aki 2001 óta sikeresen vezette az RTL Magyarországot, az RTL Csoport vezető beosztást ajánlott az RTL Csoporton belül. A közlemény úgy fogalmaz: „az RTL Magyarország végleges vezérigazgatójának kinevezésére később kerül sor. A magyar társadalommal való kapcsolatok erősítése érdekében a Csoport azt szeretné, hogy az RTL Magyarország új vezérigazgatója egy helyi, magyar vezető legyen".
Eredetileg úgy volt, hogy Gerkens csak azután távozik, hogy a parlament módosítja a reklámadóról szóló törvényt
Eredetileg úgy volt, hogy Gerkens csak azután távozik, hogy a parlament módosítja a reklámadóról szóló törvényt
Szabó Bernadett / Reuters

Gerkens távozása nem okozott semmilyen meglepetést sem az RTL Klubnál, hiszen információink szerint a vezérigazgató elmozdítása része volt az RTL Csoport és a magyar kormány között létrejött megállapodásnak a reklámadó csökkentéséről. A végső megállapodás Orbán Viktor és Thomas Rabe február végi találkozóján történt, ahol az RTL Csoport fő tulajdonosa, a Bertelsmann-csoport vezetője közölte: visszavonják az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszt, ha a parlament módosítja a reklámadó-törvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját. A miniszterelnök jelezte, hogy a kormány előkészítette a módosítást, a parlament gazdasági bizottsága múlt kedden már tárgyal is a koncepcióról. Lázár János miniszternek és Andreas Rudasnak a csúcstalálkozót előkészítő tárgyalásain azonban egyértelművé vált, hogy az RTL Klub nem kíván változtatni híradójának kormánykritikus hangnemén, Gerkens viszont távozik Budapestről.

Lapunk információi szerint eredetileg úgy volt, hogy Gerkens csak azután távozik, hogy a parlament módosítja a reklámadóról szóló törvényt, de egyik forrásunk szerint „lelkileg már nehezen bírta a gyűrődést", ezért kellett Rudast azonnali hatállyal kinevezni ideiglenes vezérigazgatónak. Gerkens januárban azt nyilatkozata, hogy megfenyegették a családját, ezért külföldre költöztette őket, ő maga pedig otthagyta budapesti lakását, és egy szállodába költözött.

Úgy tudjuk, Gerkens utóda Kolosi Péter programigazgató lehet, akinek nevéhez kötődik az évek óta stabil műsorstruktúra összerakása, az új csatornák indítása, valamint a nagy nézettséget hozó kiemelt produkciók menedzselése, s ezáltal az, hogy az RTL Klub nézettségben és gazdasági eredményben is messze elhúzott a konkurenciától. A Figyelő című hetilap február elején azt írta, hogy a vezérigazgatói posztra esélyes Vidus Gabriella is, aki jelenleg az RTL Klub és a tematikus csatornák reklámidejét értékesítő R-Time média-kereskedőhálózat vezetője.

Kolosi esélyeit az is növeli, hogy az RTL Klub évek alatt egyre jobban elhúzott a konkurenciájától, nézettségben toronymagasan veri a TV2-t és az állami médiát. A reklámadó bevezetéséig az RTL Klub évente több milliárd forint nyereséget produkált, miközben a TV2 masszívan veszteséges.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.