Leléptetési rendszer? - Kevesebb parlamenti belépőt adnak Kövérék

A jövő héten készül el a parlamenti beléptetési rendszerrel kapcsolatos házelnöki rendelet, de már most tudni lehet, hogy drasztikusan csökken az állandó országgyűlési belépők száma; Kövér László szerint az állandó belépő egyfajta státusszimbólummá vált.

Az Országgyűlés elnöke az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy eddig például kilencszáz állandó parlamenti sajtóbelépő volt kiosztva, s ezt a számot körülbelül százötvenre csökkentik. A házelnök hangsúlyozta, hogy felmérték a sajtó valós igényeit, s az körülbelül egybeesik ezzel a számmal. A tavaszi ülésszak első napjára, hétfőre például csak százharminc újságíró jelezte belépési szándékát a Házba. A parlament elnöke - mielőtt véglegesíti az erről szóló rendeletet - a jövő héten még konzultál a pártokkal.

Kövér László szerint szükségtelenül és indokolatlanul sok volt az eddigi kilencszáz állandó sajtóbelépő. "Az évek során tapasztalni lehetett, hogy vannak olyan emberek, akik állandó belépővel járnak be a Házba bizonyos fogadásokra vacsorázni, és mellesleg semmi közük az újságíró szakmához" - mondta a parlament elnöke. Mint leszögezte: nem lesz akadálya annak, hogy bármelyik sajtóorgánum tudósítókat küldjön az Országgyűlésbe, csak nem mindenki kap állandó belépőt, illetve csak azok, akiknek minden nap feladatuk van a parlamentben.

Kövér László azon is gondolkodik, hogy a parlamentben dolgozó újságírók mozgásterét szükséges-e korlátozni a Házban. Szerinte az európai és a tengeren túli gyakorlat is azt mutatja, hogy az újságírók nem mozoghatnak teljesen kontrollálatlanul a különböző törvényhozási épületekben.

"Az, amit én szeretnék, egyáltalán nem botrányos korlátozása a sajtó működésének, csupán egy normális mederbe terelése" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a korlátozás nem kizárólag az újságírókra vonatkozna, hanem a parlamentbe belépő más látogatókra is. Mint mondta: átlátható rendbe kell szedni, ki és miként léphet be a Házba, illetve hogyan "mozoghat abban az épületben, ahol egyébként a miniszterelnök is dolgozik". Megfogalmazása szerint szívesen megnézné, hogy az angol miniszterelnök hivatalába, a Downing Street 10-be, hogyan és miként jut be például egy újságíró.

Kövér László átláthatatlan dzsungelnek minősítette azt is, amit a sajtón kívüli, más célból eddig kiadott állandó parlamenti belépők ügyében tapasztalt. Az MTI információja szerint több ezer szakértői belépőt adtak ki az elmúlt ciklusban.

A házelnök szerint az állandó parlamenti belépő egyfajta státusszimbólummá vált az elmúlt húsz évben. "Hovatovább már nem is számít komoly embernek, akinek nincsen állandó parlamenti belépője" - fogalmazott, megjegyezve, hogy ezeket általában baráti, rokoni alapon osztogatták. Szavai szerint ez így nem normális, ezért szeretné ezt a rendszert felszámolni, és kizárólag a parlamentben zajló tényleges közreműködéshez kötni azt, hogy kinek van állandó parlamenti belépője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.