Ma leleplezik a hírhamisítókat?

Az egyik tévés szakszervezet azt ígéri, lerántja a leplet a köztévés manipulációkról. Lomnici beszólt a köztévének, Szabó László szerint a képen akartak "javítani" a volt főbíró kitakarásával, az MTV "kellemetlen mellényúlásról" beszél.

Rendkívüli sajtótájékkoztatón "leplezi le a hírhamisítókat" péntek délután a Televíziósok és Filmkészítõk Független Szakszervezete (TFFSZ). Nagy Navarro Balázs, a szakszervezet alelnöke közölte, hogy délután az MTV székháza előtt tájékoztatójukon nevezik meg a felelősöket - nyilván a Lomnici-botrány felelőseiről van szó.

A köztévé retusálási botrányának felelőseit csütörtökön figyelmeztetésben részesítették, azt viszont nem árulták el, hogy ki az a három ember, akik kitakarták a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének arcát a Duna TV és az MTV szombat esti híradójában.

'Kellemetlen mellényúlás'

A vizsgálat után a közmédia tuajdonosi alapja nyilvánosan megkövette Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét, és csütörtökön - évek óta először - behívták Az Este című műsorba is. Az interjúban úgy vezették fel a retusálási ügyet, hogy "az elmúlt napokban az interneten elterjedt, hogy a közmédia elhallgatja a tanács elnökének tevékenységét". Az Este műsorvezetője kellemetlen mellényúlásnak nevezte az esetet, és kollégái nevében is elnézést kért Lomnicitól.

'Súlyos jogsértrés'

Lomnici Zoltán erre azt felelte, a parlament 2002-ben a legfőbb közjogi méltóságok közé választotta, amely élete végéig kötelezi őt, így egyrészt nem sértődhet meg, másrészt pedig megkapta a lehetőséget, hogy az MTV vezetése felé megfogalmazza azt a kérést, hogy a jövőben az emberi méltóság tiszteletére, a diszkrimináció tilalmára fordítsanak figyelmet, hiszen az ő esetében egy súlyos jogsértés történt. Lényeges, hogy önök félelem nélkül dolgozhassanak itt a köztévében, és a riportalanyaik is félelemmentesen mondhassák el gondolataikat - tette hozzá Lomnici Zoltán. 

'Javítani kellett' a képen

Egy rossz döntés született a kollégák részéről, ami egy képi megoldásban öltött testet - így magyarázta a retusálási ügyet csütörtökön Szabó László, az MTVA szóvivője, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Lehetetlennek mondta, hogy olyan maszkolási technikát alkalmazzanak, amit egyébkként bűnözők, vagy szolgálatot teljesítő rendőrök felismerhetetlenné tételekor használnak. "Ez egy katasztrofálisan rossz döntés volt", tette hozzá Szabó, hangsúlyozva, hogy az érintett három kolléga elismerte felelősségét és megkapták érte a büntetésüket. A szóvivő ezúttal sem nevezte meg a három tévést, mivel ez szerinte nem volna sem tisztességes, sem jogszerű; annyit árult csak el, hogy ketten a tartalomért, egyikük pedig a technikáért felelős. Arra a kérdésre, miért is kellett kitakarni Lomnicit, Szabó László - szerkesztőkre hivatkozva - azt felelte, "az a képi anyag, ami elkészült, abban a formájában szakmailag nem volt vállaható, azon javítani kellett, és ehhez a javításhoz választottak egy rossz formát". Kálmán Olga kérdésére - Ezt ugye nem kajálta be?" - pedig azt válaszolta, hogy ha az lett volna a probléma, hogy Lomnici a képen van, akkor sokkal egyszerűben is megoldhatták volna: ki sem mentek volna forgatni. De kimentek, és szó sincs arról, tette hozzá, hogy nem látnák szívesen Lomnici Zoltánt - lám, még Az Estébe is behívták.

Tőkést domborították

Az interjú további részében Szabó belebonyolódott a "rossz képi megoldás" taglalásába. Mint mondta, Tőkés Lászlóval készült az interjú, az volt a cél, hogy ő legyen látható, ezért takarták ki a Tőkés jobb válla fölötti szereplőket. Kálmá Olga észrevételére - miszerint három ember volt a háttérben, mégis csak Lomnicit takarták ki -  Szabó nem tudott érdemben válaszolni, azon túl, hogy ez szerinte is hülyeség volt, hozzá se kellett volna nyúlni a képhez, "de ha igen, akkor olyan megoldással, ami nem sértő, bántó, etikai vétségeket felvető".

Bosszantóan idióta

Arra reagálva, hogy Deutsch Tamás fideszes EP képviselő közölte, szombat délben ugróiskolát rajzol az MTI főbejárata elé, "aztán valamenyi retusáló idióta pattoghat kifelé", Szabó László azt mondta, Deutschnak "többnyire igaza van, ez egy olyan borszasztóan idióta, idétlen helyzet, amit nem tudunk megmagyarázni, hogy erre valóban lehet olyan idétlen módon reagálni". A szóvivő ezek után megfogadta: mindent megtesznek azért, hogy "ilyen idétlen helyzeteknek többé ne lehessenek részesei".

Nem is hanyagolták

Az ATV-ben arra a felvetésre, hogy Lomnici szerint egy-másfél éve mellőzik már a köztévénél, az MTVA szóvivője azt felelte, ez nem igaz, az MTI az idén 63 olyan hírt adott ki, amiben Lomnici szerepelt, októberben a Ma reggel és a Közbeszéd című műsorok vendége is volt, és a Híradóban is szerepelt már az idén.

Reméli, sose derül ki

Végezetül Kálmán Olga azt is megkérdezte, kiderült-e a vizsgálat során, hogy volt-e felsőbb utasítás Lomnici Zoltán mellőzéséről. Szabó azt felelte: "nem derült ki, hogy lett volna ilyen ukáz, és én nagyon remélem, hogy soha ki sem derülhet az, hogy ilyet bárki is kiejthetett a száján", és elképzelhetetelnnek is tartja, hogy ilyen megtörténhessen.

A láthatatlan ember

Az MTVA ugyan a maga részéről lezártnak tartja az ügyet, a tévés szakszervezet nem hagyja annyiban. Továbbra is átfogó vizsgálatot követel a Televíziósok és Filmkészítõk Független Szakszervezete a közmédia tulajdonosi alapjától, illetve a médiahatóságtól is. Szalai Annamáriának azt írják, tudomásuk szerint a köztévé hírterületének egyik vezetője állítólag többször jelezte, hogy Lomnici Zoltánt nem akarja az anyagokban látni, ezért történt a volt főbíró „láthatatalanná „ tétele. Azt is tudni vélik, hogy a kitakart részt tartalmazó adáskazettákat utasításra letörölték, szakzsargonnal lefeketézték, "ami arra utal, hogy a későbbi lehetséges vizsgálatot, a történtek feltárását akarták ezzel nehezíteni, vagy lehetetlenné tenni".

Nem egyedi eset?

A szakszervezethez érkezett panaszok szerint a közmédiában, különös tekintettel a köztelevíziók hírszolgáltatásában rendszeresen súlyosan megsértették a közmédia törvényben előírt kötelességét, miszerint a helyi, országos és európai közéleti ügyekről, valamint a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről hitelesen, gyorsan és pontosan kell tájékoztatni - írják Szalainak.

Megfélemlítés, utasítgatás

"Szakszervezetünknek nagyon sokan jelezték, hogy a közmédia hírterületének televíziós irányítói megfélemlítik azokat, akik kiállnak a tisztességes és hiteles tájékoztatás normái mellett, és betartják és betartatják a vonatkozó törvényi, szakmai és etikai előírásokat. A médiatörvényt súlyosan megsértve retorziókkal élnek a vezetők azokkal szemben, akik megtagadják a szerkesztői és újságírói szabadságot , illetve a törvényi normákat sértő utasítások végrehajtását. "A kialakult félelemmmel teli légkörben, a folymatban lévő csoportos létszámcsökkentések közepette a közmédia dolgozóinak jelentős része nem mer ellentmondani a törvénysértő írásbeli és szóbeli utasításoknak, akik ezt megtették, azok közül sokakat nem munkakörük és szerződésük szerinti beosztásokban foglalkoztatnak, vagy munkaviszonyukat megszüntették átalakításra hivatkozva."

Emiatt a szakszervezet a konkrét esetek (Cohn Bendit sajtótájékoztató Papp Dániel féle manipulálása, Lomnici Zoltán kitakarása) kivizsgálása mellett kéri a köszolgálati televíziós hírszolgáltatás egész területének hatósági vizsgálatát.

Csak a jéghegy csúcsa?

A Böröcz István MTVA vezérigazgatónak írt levelükben pedig azt írják, egy hírterületi vezető utasítására rendre a balkán háborúkról szóló anyagokba bele kell tennie a készítőnek azt, hogy a szerbek „bestiális” kegyetlenséggel ölték meg áldozataikat. Nem félreértelmezett utasítás, hanem a közmédia valósága ez, ahol a megfélemlített, kirúgásokkal fenyegetett szerkesztők, riporterek már szólni sem mernek. Ahol a Közszolgálati Műsorkészítési Szabályzat és a Közszolgálati Kódex rendelkezéseit felső utasításokat, cenzúrát követve napi rendszerességgel megsértik. A szakszervezet tudomása szerint a hírterületen dolgozók naponta tudnának beszámolni arról, hogy készülnek a „megrendelt” anyagok, miként lesz félreértelmezett kormányszolgálat a közszolgálatból, miért nem kerülnek be a magyar nézőket érdeklő fontos események a híradókba, miért készülnek sorozatban a hitelminősítőkkel foglalkozó riportok, vagy korábban a magán nyugdíjpénztárak gyakorlatát pellengérre állító anyagok. Miként lesznek kizárólagos hírforrásalapjai egyes politikailag elkötelezett médiumok.

Korrektorból főszerkesztő

A szakszervezet vizsgálatot követel a Cohn-Bendit riport meghamisításának ügyében is, különös tekitettel arra, hogy információjuk szerint  az MTVA korrektor munkakörbe vette fel Papp Dánielt, úgy készíthetett tehát híranyagot az MTV hírműsorába, hogy sem szerkesztő, sem szerkesztő-riporter nem volt (a hamisítási ügy után viszont főszerkesztőnek nevezték ki). Cohn-Bendit ügyben az áprilisi manipulált tudósításon kívül a TFFSZ szerint készültek más riportok, anyagok, amelyek tekintetében több esetben szerkesztők tiltakoztak az anyagok manipulált szándékú, a pontos, hiteles tájékoztatás törvényi követelményét sértő, a közszolgálati szabályzatok előírásaival ellentétes tartalmú szerkesztése ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.