Lejtőre került a Fidesz

Tavaly november óta csökken a Fidesz népszerűsége, de csak az idén februártól vált erőteljessé a folyamat - derül ki a közvélemény-kutató intézetek friss méréseiből.

A Median és a Századvég szerint is egyértelmű, hogy csökken a legnagyobb kormánypárt népszerűsége - hangzott el hétfőn a Ma reggel című tévéműsorban. Kumin Ferenc, a Századvég vezető elemzője szerint a lassú süllyedés november óta mutatható ki. Ezzel párhuzamosan emelkedik a bizonytalanok aránya. Amíg a görbék emelkedő-növekedő íve korábban az MSZP és a Fidesz párharcaként jelent meg, most ezt a Fidesz és a bizonytalan szavazók kettőse alkotja.

Hahn Endre, a Median ügyvezető igazgatója szerint a Fidesz népszerűségvesztése a korábbi kormányzati ciklusokhoz képest később indult meg, és csak az idén februárban vált erőteljessé. Hozzátette, ritkán látni olyan stabil, ingadozásmentes görbéket, mint amilyen az elmúlt évben volt érzékelhető. Hahn szerint Magyarországon a poltikai elit meglepően érzékenyen regál a népszerűségi adatokra, az ellenzéki pártok pedig egyenesen következtetéseket vonnak le ezekből a 2014-es választások kimenetelét illetően. Hozzátette, a kormánypárt nyilvánosan még nem reagált a mérésekben kimutaható változásokra.

A Median ügyvezetője úgy véli, ha lenne pártja azoknak, akik nem akarnak szavazni, akkor ma az a párt nyerne, mivel jelenleg a bizonytalanok, a párt nélküliek, a kiábrándultak vannak többségben. A Fidesz április elején 33 százalékon állt, miközben azok, akiknek nincs pártjuk, 40 százalékot tettek ki. A legutóbbi méréskor a Mediannál az MSZP 14, a Jobbik 8, míg az LMP 3 százalékon állt.

Hahn Endre szerint a Fidesz népszerűségvesztésének kezdete a magánnyugdíjpénztárak ügyéhez köthető: ez volt az első olyan kormányzati intézkedés, amely a társadalom jelentős részének ellenkezését váltotta ki. Hozzátette, sokan azt várták, hogy lesz bizonyos fokú gazdasági fellendülés, elhittek ígéreteket, és sokat vártak az adócsökkentéstől – talán épp ennek az ellentmondásos jellegéből fakad, hogy mára sokan elfordultak a Fidesztől.

Kumin Ferenc hasonlóan látja a változásokat, szerinte magasak voltak a várakozások, de inkább valami nagyon eltérőt vártak a szavazók, amely nem igazolódott. Kumin Ferenc elmondta, a szocialista párton belül folyamatos belső vezetési válság van, egymással szembeforduló csoportok viaskodnak. Az LMP és a Jobbik pedig olyan speciális szegmensekre pályázik, amelyek növekedési potenciálja korlátozott.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.