„Sohasem hittem volna, hogy valaha idáig jutunk”

Már a második gyermek-háziorvosi körzetet szüntetik meg Szegeden. Korábban egy lakótelepes részen, a Budapesti körúton nem akadt vevő a praxisra, most viszont a város közigazgatási területéhez tartozó falusi-kertvárosi jellegű Szőregen szűnt meg a rendelés.

Nemcsak pénzért nem kelt el, hanem ingyen sem, amikor az önkormányzat próbált jelentkezőt találni a praxisra. Ennek nyomán a betegeket szétosztották az újszegedi, Korondi utcai gyermek-háziorvosi rendelő orvosai között.

– Sohasem hittem volna, hogy valaha idáig jutunk – mondta kérdésemre dr. Makó Gabriella, akihez a szőregi gyerekek egy része került. Makó doktornő évtizedek óta rendel a Korondi utcában. Amikor pályakezdő volt, akkor kezdett cseperedni az 1975-ös évjárat, a Ratkó-gyerekek gyerekei. Sok volt a kicsi, de a gyerekorvos is: nagyon nehezen lehetett körzetet kapni Szegeden. A gyermek-háziorvosi körzetek ahhoz a nagy létszámhoz igazodtak.

Noha a szőregi körzetben 725 gyermeket tartanak nyilván, Makó doktornő tudomása szerint a szőregi praxis csak mintegy 450 kártyával rendelkezett – azok egy részét is a közeli falvakban, Tiszaszigeten, Újszentivánon élő gyerekek szülei adták le. A szőregi gyerekek harmada már eddig is Újszegedre járt. Úgy tudja, eddig csak olyan körzetek szűntek meg, ahol az átlagnál alacsonyabb volt a kártyaszám, például, mert betegeskedett az orvos. A gyermek-háziorvosok életkora magas, a szegediek fele is túl van már a nyugdíjkorhatáron. Kevés a fiatal. Keveset is képeznek, de ők sem szívesen mennek ki az intézményekből. Egy átlagos kártyaszámú körzetben a felemelt kártyapénzből meg lehet élni, de sokkal rosszabbul, mint külföldön ugyanebből a munkából.

Dr. Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szerint a kisebb települések önkormányzatai támogatják, hogy megmaradjon a háziorvosi praxis, a szegedi önkormányzat viszont inkább felosztotta azt, amelyiknek nem akadt gazdája. Nehéz is lett volna indokolni, ha egyet támogatnak, hiszen az összes többi is joggal kérne segítséget. Az egyesületi elnök szerint a finanszírozás az állam dolga lenne, de az mindig csak annyit ad, amennyi utolsó szalmaszálnak elegendő. Mint mondja, ez inkább társadalmi, mint szakmai kérdés: a fiatalok későn vagy egyáltalán nem vállalnak gyereket, a fiatal gyermekorvosok pedig nem maradnak itthon, aminek az az oka, hogy nem bíznak a jövőben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.