Fókuszban az OCÖ-elnök "nyaralása"

Politikai össztűz zúdult Kolompár Orbánra, az Országos Cigány Önkormányzat elnökére, aki állítólag több Bács-Kiskun megyei vezetőtársával hátrányos helyzetű roma gyerekek helyett üdült közpénzből a Balatonnál. Az OCÖ vezetőjét jobbról és balról is távozásra szólították fel, ő maga viszont úgy véli: csupán politikai ellendrukkerei akarják lejáratni. Kolompárt egyedül a megyei romavezető vette védelmébe.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke csütörtökön kijelentette: "politikai ellendrukkereim és a velük cinkos médiával együtt Kolompár Orbán-fóbiában szenvednek, és mindent elkövetnek a lejáratásom érdekében". Közlése szerint évente 10-15 táborba, hasonló jellegű rendezvényre kap meghívást, amelynek - anyagi ellenszolgáltatás nélkül - mindig eleget tesz, és a romák oktatási, foglalkoztatási helyzetéről, jövőjéről beszélget a táborvezetőkkel és a gyermekekkel. Az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: "sem külföldi, sem egzotikus nyaraláson soha nem vettem részt, ellentétben más bal-, és jobboldali politikusokkal, roma vezetőkkel, annak ellenére, hogy erre már számos alkalommal nyílt volna lehetőségem". Az OCÖ-elnökeként egyetlen nap szabadságot sem vett igénybe az elmúlt hat év alatt.

A C-Press nevű honlap kedden, a Magyar Nemzet pedig csütörtöki számában állította azt, hogy az OCÖ-elnök több Bács-Kiskun megyei vezetőtársával hátrányos helyzetű roma gyerekek helyett üdült közpénzből a Balatonnál. Kolompár Orbán azt mondta: a két sajtóorgánum, és a lapokkal valótlan információkat közlő Hajek Csaba ellen jogi lépéseket tesz rágalmazásért.

Szintén Kolompár Orbán lejáratására tett kísérletnek tartja a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzata elnöke, Agócs Jánosazt a sajtóban megjelent információt, miszerint az OCÖ elnöke "luxusnyaralásra" költötte volna a romagyermekek táboroztatására elnyert pályázati összeget. Agócs János csütörtöki közleményében tudatta: Kolompár Orbán nem tagja a Bács-Kiskun megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak, a gyermekek táboroztatásában nem vett részt, a programot az OCÖ nem támogatta, a roma vezetőt pedig mindössze egy délutáni beszélgetésre hívták meg a gyermekek és kísérőik közzé. A megyei kisebbségi vezető megjegyezte: a Balatonmáriafürdőn tartott táborban összesen 65 gyermek és 10 kísérő vett részt vett, a táborozók faházas apartmanban üdültek, és ez szerinte nem nevezhető luxusnak sem Magyarországon, sem Európában.

A Magyar Nemzetben és a C-Press nevű honlapon közölt fotókra utalva Agócs János kifejtette: "a beszélgetést követően az egyébként 'luxusnak nevezett' 2x3 méteres műanyag medencében nemcsak ő, hanem a gyerekek is a nagy meleg hatására megmártóztak, ezt követően a táborból Kolompár Orbán eltávozott". A romavezető szerint, mivel a táborozásra nyert pályázati támogatást - amely csak egy részét fedezte a teljes összegnek - visszafizették, végül a teljes költséget a megyei képviselet fedezte.

A támogatás utóélete

Németh Erika, a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány (MNEKK) elnöke azt közölte: a Bács-Kiskun megyei Cigány Önkormányzat tavaly valóban nyert 400 ezer forintot gyerekek táboroztatására, de azt vissza kellett fizetnie kamatostul, mert az elszámolásnál kiderült, hét nap helyett csak öt napig táboroztak, és ez szerződésszegésnek minősült. Az odaítélt támogatást az érdekképviselet még tavaly szeptemberben visszautalta a közalapítvány számlájára.

A közalapítvány honlapján közölt adatok szerint "Anyanyelvű és népismereti gyermek- és ifjúsági táborokra" 2009-ben összesen 28 millió 358 ezer 500 forint támogatást ítéltek meg 152, cigány, román, német, görög, ruszin, szlovák, horvát és szerb nemzetiségű kisebbségi önkormányzatnak, egyesületnek. A maximálisan elnyerhető támogatás 400 ezer forint volt. Tavaly 171 pályázó között osztották el hasonló feltételek mellett a 30 millió forintos keretösszegű támogatást.

A pályázati kiírások szerint a támogatási összeg csak akkor számolható el, ha a pályázó legalább 20 fiatal (6-32 év között) számára legalább 7 nap (6 éjszaka) időtartamra tart foglalkoztatást, és napi költségként ezer forint számolható el gyermekenként.

Fidesz: Kolompár méltatlan a cigányügy képviseletére

Kolompár Orbán a Fidesz szerint méltatlanná vált a cigány emberek bizalmára, a legnagyobb ellenzéki párt romaügyi politikusa a sajtóhírekre reagálva fejtette ki álláspontjéát. A Fidesz közleményében - melyet Farkas Flórián, a párt országgyűlési képviselője, a Lungo Drom elnöke jegyez - úgy fogalmaz: az OCÖ elnöke "nem először adja jelét annak, hogy sajátjaként kezeli a roma közösség pénzét, azt képzeli, hogy posztjával csak kényelem, luxus és anyagi előnyök járnak, kötelesség meg semmi".

A Fidesz szerint Kolompár Orbán - többek között az ellene folyó több büntetőeljárás miatt - alkalmatlan posztjára, és méltatlan a cigány emberek bizalmára, "szégyene mindazoknak, akiket képviselnie kellene". Farkas Flórián közlése szerint "az a legkevesebb", hogy azonnal távozik az OCÖ elnöki székéből. Emellett pedig felszólítják a szocialista kormányt, hogy ne asszisztáljon tovább Kolompár Orbán törvénytelen pénzpazarlásához.

MSZP: Kolompár Orbán több hasonló ügyben is vádlott

Ha a legújabb hírek beigazolódnak, Kolompár Orbán "méltatlanná válhat" az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöki tisztének betöltésére, ezért döntenie kell, hogy megtartja-e pozícióját - közölte Teleki László szocialista romapolitikus a C-Press nevű honlapon és a Magyar Nemzetben megjelent állításokkal kapcsolatban. Kifejtette azon véleményét. Teleki László hangsúlyozta: az elmúlt egy évben nagyon sok olyan hír jelent meg Kolompár Orbánról, amely "nagy mértékben erősíti a magyarországi cigányság negatív képét".

Több egymáshoz hasonló ügyben vádlottként, gyanúsítottként szerepelt, most pedig a felröppenő hírek kapcsán lehet kijelenteni azt, "eljött az idő, amikor Kolompár Orbánnak meg kell hoznia azt a döntést, hogy megválik azoktól a pozícióktól, amelyekkel a magyarországi cigányságot akarja képviselni, vagy megtartja azt az állapotot, amellyel az ellentéteket erősítheti".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.