Lehetne perelni Kósát és Szijjártót, csak nem éri meg

Egy olvasó arról tájékoztatta az egyik hírportált, a Kósa-Szijjártó-féle államcsőddel való riogatás miatt emelkedett a törlesztőrészlete, ezért pert fontolgat. Az ügyvédek szerint nem sok jogi eredményt lehetne így elérni.

Kósa Lajos debreceni polgármester gazdasági tárgyú, közeli államcsődöt vizionáló kijelentései meglehetős vihart kavartak mind a hazai, mind a nemzetközi piacon - írja a stop.hu. Amikor pedig Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője bejelentette, hogy nem tartja túlzónak Kósa állításait, akkor már a nemzetközi sajtó is kontároknak nevezte a két politikust, ugyanis államcsődről szó sincs.

Egy olvasó arról tájékoztatta a STOP-ot, hogy többed magával polgári pert fontolgat. Szerinte közvetetten a politikusok miatt megemelkedett törlesztőrészletei ne neki okozzanak gondot a jövőben, kártérítést követelne. Úgy véli, bizonyítható, hogy Kósa és Szijjártó nyilatkozatai kárt okoztak neki, és Magyarország jó részének. Akciójához pertársakat keres.

Egy ilyen per valószínűleg nem hozna eredményt. A képviselőket védi a mentelmi jog, de a kártérítéshez szükséges feltételek sem állnak fenn. A megkérdezett ügyvédek úgy nyilatkoztak, megszólalásaik miatt egy polgár hiába perelné Kósát vagy Szijjártót. Magyar György szerint "nincs meg a kártérítési követelések jogalapja, márpedig ahhoz több feltétel együttállása kell. Elsősorban az, hogy a károkozó jogszabályellenes magatartást folytasson. Ez ebben az ügyben nem áll fenn, így a per nem járhat sikerrel" - magyarázta az ügyvéd.

Dr. Magyar György hozzátette: Szijjártó Péter esetében felvetődik a munkajogi felelősség kérdése, hiszen Szijjártónak szóvivőként kötelessége, hogy az általa elmondottak következményével számoljon. "Ez tehát felveti az ő alkalmasságának kérdését - vagyis, hogy tisztában van-e szavai, kijelentései súlyával és következményével. Ebben a kérdésben azonban kizárólag a munkáltatója rendelkezik kompetenciával."

Gyorsan megszűnne az eljárás

Két anonimitást kérő ügyvéd szerint meg lehetne próbálni egy per indítását, de az gyorsan megszűnne, tehát felesleges. Ha sikerülne bizonyítani, hogy a kárt közvetlenül a politikusok kijelentése okozta, és erről szakértői anyagot a bíróság előtt is bemutatna, esélye kínálkozna. De nem sok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.