Lehet, hogy a kétharmad fog dönteni a magyar művészetben is

Az EMMI reagált szerdai cikkünkre.
Cikkünkben arról számoltunk be, hogy több, független forrásból származó információink szerint, miután a jelenlegi tagok mandátuma idén lejár, jelentős változások várhatóak a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a legkomolyabb független, szakmailag autonóm kultúrafinanszírozási szervezet döntnökeinek delegálási rendjében. Eddig a pályázatokról döntő kollégiumok tagjainak felét az illetékes szakmai szervezetek választhatták ki soraikból, másik felüket pedig a minisztérium jelölte, míg a jövőre nézve forrásaink szerint azt mérlegeli a kulturális kormányzat, hogy a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) kiemeli a jelölésben részt vevő szervezetek közül. Ezentúl ők küldhetik a kollégiumokba saját hatáskörben a tagok harmadát, maradék kétharmaduk jelölésén pedig továbbra is fele-fele arányban osztozna az elképzelés szerint a minisztérium a szakmai szervezetekkel.

Hétfőn feltett kérdésünkre, hogy valóban terveznek-e ilyesmit, az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak cikkünk megjelenése után válaszolt. Arról tájékoztattak bennünket, hogy: „A minisztérium áttekintést készít a kulturális finanszírozás jelenlegi helyzetéről és struktúrájáról, amelynek részét képezi a hatékonyságot növelő javaslatok megfogalmazása is. Ezt az áttekintő anyagot a tárca egyezteti az MMA-val, kérve esetleges változtatási javaslataikat is".

Hasonló óvatos választ adott az „áttekintés" és a „javaslatok" tárgyában az MMA a tegnapi írásunkat ismertető Indexnek. Nem tagadják, hogy „a kormányzattal folytatott korábbi egyeztetések során - kormányzati kezdeményezésre - felmerült a lehetősége annak, hogy a Köztestület szerepvállalása erősödjön", de hozzáteszik, hogy „a témáról - így a delegálási renden túli egyéb működési-finanszírozási kérdéseket is ideértve - jelenleg nem folynak egyeztetések".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.