Lehet-e a csendháborítás városi érdek?

Egy debreceni ingatlanon engedély nélkül folyt ipari tevékenység hónapokon át. A csendháborítás miatt panaszkodó lakók tavaly májusában fordultak először a polgármesteri hivatalhoz, de ügyükben csak idén január 9-én született jogerős döntés. Szerintük szándékos volt a késlekedés.

Mit tehetünk, ha a szomszédunkban lévő üres telken nyár elején egyszer csak munkások és munkagépek jelennek meg, építőanyagokat szállító teherautók érkeznek, majd elkezdődik a munka, a reggeltől napestig tartó kopácsolás, fűrészelés, darabolás, majd kiderül, hogy a telektulajdonosnak semmiféle engedélye nincsen arra, hogy a lakóházakkal körülvett telken ipari jellegű tevékenységet folytasson? Ám ő folytat, mert nagyon fontos munkát végez: a cívisváros új büszkeségét, a Debrecen Fórumot építi, ehhez használja – mintegy kiszolgáló telephelyként – a lakóházakkal körülvett ingatlant.

A lakók már 2008 májusában írtak a polgármesteri hivatalnak, leveleztek különböző hatóságokkal, kihívták a rendőrséget és lakossági fórumot is rendeztek. Hiába. A munka csak karácsony előtt pár nappal állt le, majd idén január 9-én megszületett a jogerős határozat: az ott folyó tevékenység tényleg engedélyköteles.

A szóban forgó telek a Bem téren található, tulajdonosa a Bem téri Ingatlanfejlesztő Kft., amely Debrecen egyik legismertebb építési vállalkozójának, Tutor Lórántnak az érdekeltségébe tartozik csakúgy, mint az a cég, amely a múlt év végén átadott bevásárlóközpontot, a Debrecen Fórumot építette.

Ezen a ponton kapcsolódik össze a Bem téri lakók kálváriája a Debrecen Fórum építésével: a cégnek ugyanis a fórum építéséhez volt szüksége a Bem téri telekre az ott folyó építkezés kiszolgálása okán.

– Felháborító, amit a mi sérelmünkre elkövettek, hiszen úgy tűnik, mintha a hivatal szándékosan késlekedett volna a tiltó határozat kiadásával – panaszolja Párkányiné Molnár Ibolya, a Bem téri lakók egyik képviselője.

Szekeres Antal jegyző szerint azonban a polgármesteri hivatal korrekten és szabályszerűen járt el az ügyben.

– Már az első panaszos levél után röviddel helyszíni szemlét tartottunk, ennek időpontja 2008. június másodika volt, azaz nem lehet minket késlekedéssel vádolni – mondja a jegyző. – A helyszíni szemle megállapítása az volt: az ingatlanon folyó munka nem engedélyköteles.

Elmondása szerint újabb panasz érkezett hozzájuk július 3-án, s emiatt még aznap kimentek a telephelyre a hivatal dolgozói. Ismét arra az eredményre jutottak: az ingatlanon folyó tevékenység nem éri el azt a szintet, hogy engedély beszerzésére lenne  szükség.

– De a lakók fellebbezhettek volna, s birtokvédelmet is kérhettek volna, amelyről írásban többször tájékoztattuk őket – teszi hozzá a jegyző. – Miért nem tették?

Kérdésemre, hogy júliustól egészen novemberig miért nem tartottak szemlét a helyszínen, a jegyző azt válaszolja:

– Ez sem jogilag, sem szakmailag nem indokolt, hiszen ha egy ügyet érdemben  lezárunk,  és döntésünkben kötelezést nem írtunk elő, akkor nincs minek a végrehajtását ellenőrizni.

A polgármesteri hivatal munkatársai 2008. november 3-án lakossági bejelentésre tartottak szemlét, s azt állapították meg, hogy az ingatlanon éppen engedélyköteles munka folyik, s mivel engedély erre nincs, a tevékenységet meg kell szüntetni. Erről a hivatal határozatot is hozott.

Arra a kérdésemre, hogy miért csak novemberben születhetett meg a tiltó határozat, a jegyző azt a választ adja: mert az ott folyó tevékenység addigra érte el azt a szintet, hogy be kellett avatkozni, másrészt az érintett cég képviselője is ekkorra ismerte el a tevékenység tényleges jellegét. Megjegyzésemre, miszerint az ügynek olyan látszata van, mintha megvárták volna a Debrecen Fórum felépítését, Szekeres Antal úgy fogalmaz: visszautasítja az ilyen jellegű alaptalan feltételezést, mert ennek semmi valóságtartalma nincs. Hozzáteszi: a bevásárlóközpontnál a munkálatok még nem fejeződtek be, hiszen  ott épül az új színház, s folytatódik az utcarekonstrukció.

Szerettem volna beszélgetni Tutor Lóránttal is, de a vállalkozó elhárította megkeresésemet. Így több kérdésre nem kaphattam választ, az azonban biztos, hogy Tutor cége megfellebbezte a jegyzői határozatot.

Az illetékes közigazgatási hivatalban – új nevén: az Észak-Alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal – január 9-én született döntés az ügyben. Kerekes Edit, a hivatal vezetője megkeresésemre azt mondja: a telepengedélyhez kötött tevékenység engedély nélküli gyakorlását megtiltó jegyzői határozatot a hivatal helybenhagyta.

S hogy mi erről a lakók véleménye? Párkányiné Molnár Ibolya a döntéssel kapcsolatos kérdésre kérdéssel válaszol: ők kezdettől fogva tisztában voltak vele, hogy a telephelyen olyan tevékenység folyik, amire nincs engedély, de miért kellett ennek kimondására 2008 nyarától 2009 januárjáig várni? Talán városi érdekből?

Egyszer csak munkások és munkagépek jelentek meg
Egyszer csak munkások és munkagépek jelentek meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.