Lehallgatott felvétel a Zuschlag-perben: "A rendőrséget tudom fogni"

További telefonlehallgatási felvételek ismertetésével folytatódott Kecskeméten Zuschlag János és társai büntetőpere. Az egyik hívás alkalmával elhangzott Lusztig Péter - Lamperth Mónika belügyminisztersége idején kabinetfőnökének helyettese - neve, akit azért kell felhívnia Zuschlagnak, mert néhány egyesület vezetőjénél házkutatást tartott a rendőrség.

Zuschlag János, I. rendű, valamint Őri András, IV. rendű, - 2002 és 2004 között az MSZP parlamenti frakció gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportjának alkalmazottja - közt 2007 elején hivatalosan lehallgatott telefonbeszélgetések felvételeinek ismertetésével folytatódott a per hétfőn délelőtt Kecskeméten. Mint ismert, a bűnszervezetben, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalással vádlott nyolc fő közül eddig Lados István - II. rendű vádlott, Zuschlag titkárságvezetője - kivételével érdemi vallomást nem tettek. A Zuschlag János és Őri András közt folytatott telefonbeszélgetésekből kiderül: a volt országgyűlési képviselő a rendőrségi kapcsolatain keresztül informálódott az egyesületek gazdálkodását vizsgáló nyomozásról, illetve megpróbálta annak kimenetelét befolyásolni. Amikor házkutatások megkezdődtek néhány Zuschlag érdekeltségébe tartozó egyesületnél, Őri az egyik beszélgetés során kérte a volt honatyát, hogy hívja fel Lusztig Pétert - volt Baranya megyei rendőrfőkapitány, 1994-1998 között MSZP-és honatya, Lamperth Mónika, volt belügyminiszter kabinetfőnökének helyettese - mert tarthatatlan, ami zajlik. Zuschlag egy másik beszélgetés alkalmával pedig próbálja nyugtatni Őrit és azt mondja neki: "a rendőrséget tudom fogni...nyomoznak wazze, ez a dolguk, kimentek házkutatni és semmit sem találtak." Amikor pedig Őri azzal hívja fel, hogy kihallgatásra hívták Kecskemétre az ügyészségre, Zuschlag azt válaszolja, fut néhány kört az ügyben és majd visszahívja, elhangzik: ha kiderül, az egyesületeknek két könyvelése van, megbonyolíthatja az ügyet. Egy 2007. február eleji telefonbeszélgetés alkalmával pedig, amikor Őri hevesen beszélni kezdene, Zuschlag határozottan leállítja. Őri ekkor rákérdezett: "Ne beszéljek? Ne! Utaltak rá? Ne beszélj, majd holnap személyesen a Köztéri irodában!" - válaszolta Zuschlag.

Mint ismert, Lados István a nyomozás során, valamint a bíróságon is azt állította: Zuschlag a magas rangú rendőrségi kapcsolatain keresztül - Király Ferenc, volt Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányt és Lusztig Pétert nevezte meg - befolyásolni tudja rendőrségi nyomozást, hogy az lényegében érdemi vizsgálat nélkül lezáruljon, illetve, információja volt a telefonjainak a hivatalosan elrendelt lehallgatásáról. Az ügyészség 2007 elején átvette a több mint egy éve gyanúsítottak nélkül zajló rendőrségi nyomozást, majd néhány hónap múlva Zuschlag és társai gyanúsítottak lettek.

Soha, sehol, senkinek

A délelőtt második felében a bíróság meghallgatta Marsovszky Balázs VI. rendű vádlottat, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnökét. Marsovszky részben elismerte büntetőjogi felelősségét, de bírói, ügyészi, valamint ügyvédi kérdésekre megtagadta válaszadást. Elmondta, a csalás vádját elismeri, de tiltakozott az ellen, hogy üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként tevékenykedett volna egyesületi elnöksége idején. Hozzátette: a támogatási rendszer hiányosságai miatt sodródott bele ebbe az ügybe, mert a politikai ifjúsági szervezetek nem kaphattak pályázati támogatást, a független civil szervezetek viszont igen, ezért a segítségükkel közösen bonyolítottak le rendezvényeket. Hangsúlyozta: soha semmilyen formában nem merült fel, hogy fiktív szervezeteket alapítsanak a pályázati pénzek megszerzése érdekében, és soha, semmilyen formában nem kapott juttatás és pénzt egyesületi tevékenységéért. Marsovszky felelevenítette Lados vallomásának azon pontját, amelyben a titkárságvezető azt állította róla, hogy tíz százalékot kapott a fiktív pályázatokra kapott támogatásokból.

Marsovszky elmondta: valóban zajlott egy ilyen jellegű beszélgetés közte és Ladost közt, de ezt a feltételezést ő már akkor is felháborodottan visszautasította.


Zuschlag János  a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon
Zuschlag János a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.